Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • L'EMD demana la revisió del conveni a l'Ajuntament amb crítiques de l'oposició a...
L'EMD demana la revisió del conveni a l'Ajuntament amb crítiques de l'oposició al moment, en final de mandat Junta veïnal de l'EMD de Bellaterra

L'EMD demana la revisió del conveni a l'Ajuntament amb crítiques de l'oposició al moment, en final de mandat

17 de gener de 2023 a les 9:01

La Junta Veïnal de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra ha aprovat demanar la revisió del conveni regulador a l’Ajuntament de Cerdanyola perquè s’incorporin les competències d’enllumenat i neteja viària. El govern de Gent per Bellaterra defensa que són competències marcades per llei que s’han d’incorporar a un document ja superat, mentre el regidor no adscrit considera inoportú fer-ho poc abans d’eleccions perquè pot condemnar Bellaterra a tenir un conveni de mínims durant anys. ERC s’abstenia davant els dubtes ocasionats per la proximitat del final de mandat.

El president de l’EMD, Ramon Andreu, indica que l’actual conveni incorpora les competències d’ordenació del trànsit, manteniment de l’espai públic i cultura i esports, però la llei contempla també com competències mínimes les d’enllumenat i neteja viària. Andreu explica que no es van incorporar aquestes dues competències al primer conveni per ser el de posada en marxa de l’EMD, però creu que ja està superat i cal introduir-les, tot i que el govern de Gent per Bellaterra el que desitjaria és canviar totalment el conveni.

Andreu recorda que al 2016 les negociacions entre EMD i Ajuntament van estar a punt de tancar un conveni molt més ambiciós en competències i finançament que també incloïen les llicències d’activitats i d’obres menors. El president de l’entitat bellaterrenca apunta que les discrepàncies en el pressupost van motivar que l’EMD incorporés la demanda territorial del clot de Can Fatjó i finalment les negociacions no van tirar endavant amb èxit.

Una inoportunitat que pot ser nociva

El vocal no adscrit, Jordi Macarulla, un dels impulsors del nou partit Bellaterra Endavant!, considera que el conveni s’ha de millorar, però creu que és un error fer-ho a pocs mesos del final de mandat. Macarulla creu que l’Ajuntament pot rebutjat la proposta fins després d’eleccions, però creu que seria un risc que acceptés la proposta de l’EMD perquè això podria suposar que l’Entitat funcionés durant anys amb un conveni de mínims. Macarulla creu que la proposta és una astúcia del president de l’EMD “que pot ser nociva per a Bellaterra”.

Macarulla, que manifesta que Andreu té molta ambició política “però no se si s’estima Bellaterra”, recorda també que la licitació de la millora d’enllumenat a Bellaterra està a punt de fer-se i, per tant, aquesta actuació es farà en els pròxims mesos sense necessitat d’un nou conveni. “És un tema tancat que esperem que aquesta proposta no perjudiqui”, afegia.

Andreu manifesta que la proposta suposa una millora de servei al veïnat de Bellaterra en temes on hi ha deficiències importants actualment i es preguntava “si és bo per a Bellaterra, per què s’ha d’esperar?”. A més, el president de l’EMD que les bases del conveni actual ja indiquen que el document es pot revisar cada dos anys a petició d’una de les parts.

Dubtes davant la prioximitat sobtada al final de mandat

Per la seva banda, des d’ERC, el seu portaveu, Quim Oltra, manifestava els dubtes del seu grup i demanava deixar el punt sobre la taula del plenari bellaterrenc. Oltra indica que la proposta té “virtuts i problemes” i manifesta que la presentació a poc temps de les eleccions en un final de mandat li “sobta”.

El president de l’EMD comentava que sembla que els grups de l’oposició “tinguin por de que la proposta surti bé” i que, en tot cas, podia entendre que l’Ajuntament de Cerdanyola, digui que no, però no que l’EMD digui que no”, frase a la que Macarulla va replicar dient que no s’oposen a la proposta de revisió del conveni, sinó a la inoportunitat de fer-ho a final de mandat.