Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • L’exposició “Estiueig de proximitat” mostra la vida cultural dels primers estiue...
L’exposició “Estiueig de proximitat” mostra la vida cultural dels primers estiuejants de Cerdanyola El Club Cordelles en una de les fotografies de la mostra (Cedida)

L’exposició “Estiueig de proximitat” mostra la vida cultural dels primers estiuejants de Cerdanyola

10 de març de 2023 a les 11:36

L'exposició itinerant “Estiueig de proximitat, 1850-1950”, dedicada a l'origen i el llegat del primer turisme, arriba al Museu d’Art de Cerdanyola des d’aquest divendres 10 de març i fins al 28 de maig. La inauguració oficial serà aquest dimecres 15 a les 19 hores.

La mostra, coproduïda per la Diputació de Barcelona i els museus d’Arenys de Mar i de la Nàutica del Masnou, presenta un àmbit específic dedicat a Cerdanyola del Vallès amb fotografies sobre l’ambient artístic i literari dels estiuejants de principis del segle xx.

 Estiueig de proximitat, 1850-1950” -premi a millor exposició temporal del 2021 per l’Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC)-, està concebuda a partir dels treballs de recerca del seu comissari Joaquim Maria Puigvert en l’àmbit de la salut i l’estiueig, i de la recerca realitzada en les col·leccions dels museus de la Xarxa de Museus Locals i els fons fotogràfics de la Xarxa d’Arxius Municipals.

 

L’exposició ofereix al visitant una panoràmica del fenomen social de l’estiueig de les classes benestants al voltant de la ciutat de Barcelona, en un radi no superior a 50 Km, durant el període que va de 1850 a 1950. Es descriu qui eren els estiuejants, com es desplaçaven, on vivien, què buscaven i com socialitzaven, amb l’objectiu final d'aconseguir una reflexió sobre el present i el futur del seu llegat patrimonial, del qual encara en són testimoni les ciutats jardí, les torres, els jardins, les fonts, els balnearis, els casinos i els antics hotels.

 

L’estiueig a Cerdanyola del Vallès

El recorregut de l’exposició està dividit en vuit àmbits que permeten entendre totes les implicacions socials d’aquest fenomen, les problemàtiques i els avenços socials derivats de l’estiueig.

 

A més, es dedica un apartat a les especificitats locals del municipi que l’acull, que en el cas del Museu d’Art de Cerdanyola, inclou fotografies del GREC (Grup de Recerques i Estudis de Cerdanyola), l'AMAC (Associació d’Amics del Museu d’Art de Cerdanyola) i de la família Castanys. De fet, la mostra pren la figura de l’il·lustrador Valentí Castanys com a paradigma de la colònia d’estiuejants de Cerdanyola dels anys vint i trenta del segle XX, amb exemple il·lustres com el pintor Marian Espinal, el crític Just Cabot o l’escultor Josep Viladomat.

Les fotografies mostren l’ambient artístic i literari de l’època en indrets com el Sardanyola Gran Cassino, la taverna de Can Salla o el Club de la ciutat jardí de Cordelles.

Activitats vinculades, catàleg i vídeos accessibles 

En paral·lel a l'exposició s’organitza una visita guiada en família, diumenge 9 d'abril a les 11.30 h, i el taller “Com sona l’estiu” a càrrec del músic i artista Pol Aumedes, que convida les famílies a explorar el paisatge sonor que evoca l’exposició, diumenge 14 de maig a les 11.30 h.  

D’altra banda, la visita a l'exposició es completa amb un catàleg que documenta el contingut de la mostra i amb vuit vídeos del programa d’accessibilitat "La Mirada Tàctil", especialment concebuts per a les persones amb dificultats auditives i sensitives. En aquestes gravacions es presenten els continguts de la mostra en llenguatge de signes per a la comunitat sord signant i subtitulat per a la comunitat sorda oralista.

 

Mostra itinerant

“Estiueig de proximitat, 1850-1950” es va estrenar l'estiu de 2021 al Museu d'Arenys de Mar i fins a la data s'ha pogut veure al Museu Municipal de Montmeló, a Thermalia de Caldes de Montbui, el Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet, l’Espai Casinet del Masnou, la Sala d’exposicions de l’Ajuntament Vell de Calella i el Museu Palau Mercader de Cornellà de Llobregat. A Cerdanyola s’hi estarà fins al 28 de maig de 2023 per després seguir la itinerància per la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.