Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • L'exposició 'Invisibles i Ocultes' reivindica la visibilització de les dones cie...

L'exposició 'Invisibles i Ocultes' reivindica la visibilització de les dones científiques

27 de febrer de 2024 a les 10:42

El Museu de Ca n'Oliver acull, fins l'11 d'agost, l'exposició 'Invisibles i Ocultes'; una mostra que s’emmarca en la celebració del Dia de la Dona, el proper 8 de març, i del Dia Internacional de les Dones i les nenes en la Ciència, el passat 11 de febrer.

Donar visibilitat a les dones científiques al llarg de la història, des de l’antic Egipte fins al segle XXI, és el principal objectiu de l’exposició Invisibles i Ocultes que es pot visitar al Museu d’Història de Ca n’Oliver fins el proper 11 d’agost.

La mostra, cedida pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona, fa un viatge en el temps recordant a 24 dones destacades per les seves aportacions al llarg de la història, des de la mare de l'Alquímia, Maria la Jueva, fins a la metgessa i llevadora a l’època medieval, Francesca de Barcelona, o la química especialitzada en l’anàlisi d’imatges a través de la tècnica de la difracció de raigs X, Rosalind Franklind. Són dones que s’han mantingut en l’oblit, invisibles en la història de la ciència, malgrat la seva transcendència. 

La regidora de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Cerdanyola, Pilar Adell, el regidor de Medi Ambient i Transició Energètica, Antonio Otero, la tècnica de Patrimoni, Marta Argelagués, i la cap de secció de Medi Ambiental, Elena Martí, inauguraven el passat 25 de febrer aquesta mostra que s’ha organitzat en col·laboració dels dos serveis del consistori, el de Patrimoni i el de Medi Ambient. 

Pilar Adell posava en valor el paper d’aquestes 24 dones compromeses que van exercir el seu treball en àmbits molt diversos com la botànica, la química, la medicina, el tractament de la imatge, l’astrologia, les matemàtiques, etc. Segons Adell és necessari que aquestes dones deixin de ser invisibles. 

El regidor Antonio Otero destacava la col·laboració entre diferents serveis de l’Ajuntament, entitats i associacions, a més d’altres institucions, per fer possible la difusió del patrimoni però també la lluita contra la discriminació. Donar veu a aquestes dones científiques implica fer-les visibles i avançar en la igualtat.   

Hi ha molts mesos per davant per poder visitar l’exposició, fins l’11 d’agost; un temps en el que s’organitzaran activitats complementàries com visites guiades, diverses propostes que es faran al Parc del Turonet dins la Jugateca Ambiental o una oferta educativa per als centres escolars de la ciutat que podran proposar el nom d’una dona científica que no estigui entre les 24 de l’exposició, treballant la seva aportació en la història de la ciència i, finalment, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona farà la maquetació per a que al centre es pugui imprimir un plafó amb el nom d’aquesta dona. Marta Argelagués.

La cap de secció de Medi Ambient, biòloga de professió, Elena Martí, era l’encarregada de guiar als presents per alguns dels racons  de l’exposició, com el que fa un homenatge a les dones que s’han dedicat al llarg de la història a la botànica, el racó de l’herbari destacant la tasca de les dones trementinaires, un racó dedicat a l’arqueologia científica o una antiga farmaciola, entre d’altres. A més, l’exposició disposa de 24 plafons, cadascun d’ells dedicat a una dona desconeguda. 

Per a més informació de les activitats complementàries d’aquesta exposició, els usuaris es poden dirigir al museu a través de l’adreça de correu electrònic museucanoliver@cerdanyola.cat o el número de telèfon 93.580.45.00.

 

Galeria d'imatges