Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • L’hospital del Parc Taulí atén 85 pacients amb Fibrosi Quística
L’hospital del Parc Taulí atén 85 pacients amb Fibrosi Quística El doctor Asensio visitant un pacient de FQ (Foto Parc Taulí)

L’hospital del Parc Taulí atén 85 pacients amb Fibrosi Quística

8 de setembre de 2023 a les 9:53

Avui, 8 de setembre, és el Dia Mundial de la Fibrosi Quística (FQ), una malaltia genètica que afecta de forma greu i progressiva l’aparell respiratori, digestiu i reproductor de les persones que la pateixen. L’hospital vallesà és un dels tres referents en Fibrosi Quística a Catalunya i, des de l’any passat, unitat de referència amb grau d’excel·lència.

L’equip multidisciplinari que treballa per la millora de la qualitat de vida de les persones amb FQ a l’hospital de referència de Cerdanyola atén uns 85 pacients. Al centre sabadellenc expliquen que, en els darrers anys, han evolucionat les línies d’investigació; els tractaments per als pacients; així com la seva administració a edats més primerenques. Per exemple, el medicament Kaftrio, és un fàrmac que es pot administrar a partir dels 6 anys i que frena el deteriorament que produeix la malaltia o els espiròmetres domiciliaris, que han millorat la seva autonomia personal.

Tot i els avançaments, en la detecció de la malaltia com en el seu tractament, el coordinador de la Unitat de Fibrosi Quística del Parc Taulí i president de la Societat Espanyola de FQ, el Dr. Òscar Asensio, ha destacat en el Dia Mundial de la Fibrosi Quística que “tenim entre un 30%-35% de pacients amb FQ que no tenen tractament” i ha insistit que “hi ha diferents línies d’investigació per trobar tractaments efectius per aquestes persones, que són pacients amb un estat avançat de la malaltia i que ja presenten seqüeles.

 

En aquest sentit, el Dr. Asensio insisteix en la importància de la investigació de nous productes i ha demanat “més celeritat al Ministeri de Sanitat per agilitzar la via d’accés per incorporar nous fàrmacs per a pacients amb malalties minoritàries com la fibrosi quística.

 

La Fibrosi Quística és la malaltia genètica hereditària més freqüent a Catalunya que afecta de forma greu i progressiva l’aparell respiratori, digestiu i reproductor de les persones que la pateixen.  L’FQ, que actualment afecta un de cada 6.700 nadons, i es detecta mitjançant l’screening neonatal.