Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • L’ICMAB del campus de la UAB impulsa un projecte per portar la ciència i la tecn...
L’ICMAB del campus de la UAB impulsa un projecte per portar la ciència i la tecnologia a territoris despoblats

L’ICMAB del campus de la UAB impulsa un projecte per portar la ciència i la tecnologia a territoris despoblats

10 de juliol de 2025 a les 10:19

La iniciativa Lab Tour vol fer reflexionar sobre la problemàtica de la despoblació, lligant històries personals, cultura i ciència.

Lab Tour és el nom del nou projecte de divulgació de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) que sorgeix amb la intenció de portar la ciència i la tecnologia a territoris despoblats. En aquesta primera edició, la regió que es visitarà es troba dins la província de Soria, una part del que es coneix com l’Espanya buida. L’elecció de la zona ve donada per les arrels sorianes de l’investigador Daniel Martín Jiménez, responsable del projecte a l’ICMAB, i que va haver d’emigrar als 18 anys per poder estudiar la carrera que l’apassionava. Aquella vivència va ser el punt de partida per donar forma a aquesta iniciativa.

L’activitat central del projecte Lab Tour serà una gira de personal científic de l’ICMAB a Soria la primavera del 2026, que inclourà visites a col·legis dels anomenats Colegios Rurales Agrupados (CRA) de sis pobles per fer-hi activitats de divulgació, i entrevistes en la ràdio i la televisió local per parlar de ciència, societat i cultura.

L’equip del projecte està format per 10 persones del personal investigador i tècnic de l’ICMAB que treballaran en les diferents tasques del projecte: organitzatives, comunicatives i de preparació de les activitats de divulgació.

Més enllà de ser el lloc de naixement d’en Daniel Martín Jiménez, els investigadors consideren que Soria és un bon lloc per començar a parlar de despoblació i ciència ja que, malgrat la seva riquesa històrica i cultural, aquesta migració constant de la seva població és un desafiament demogràfic i  d’activació del territori, i conseqüentment d’accés a la ciència, que sempre s’ha concentrat en les grans ciutats. Per això es farà una enquesta prèvia per buscar sorians i els seus descendents a l’ICMAB i poder entendre la seva història.

En segon lloc, s’agafaran les pintures del romànic com a element per barrejar història, cultura i la ciència dels pigments i una part de les activitats de divulgació seran sobre aquest tema.

El projecte neix amb voluntat de continuïtat per ser portat a altres llocs amb problemàtiques similars.

El Lab Tour 2026 ha rebut una ajuda de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. Aquestes ajudes, concedides anualment des del 2006, donen suport a projectes de comunicació social de la ciència i la tecnologia amb els objectius d’incrementar la cultura científica, millorar la difusió dels resultats de la recerca realitzada amb fons públics, acostar a la societat temes de rellevància i impacte social i impulsar la participació activa de la societat en activitats de divulgació científica. La convocatòria del 2024 ha concedit un total de 4.500.000€ repartits entre uns 200 projectes.