Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • L'institut Gorgs crea els premis Marcela per promoure la creació artística a l'E...
L'institut Gorgs crea els premis Marcela per promoure la creació artística a l'ESO Alumnes davant el vitrall de Les Dames de Cerdanyola (Foto Cedida)

L'institut Gorgs crea els premis Marcela per promoure la creació artística a l'ESO

13 de març de 2023 a les 12:49

L’institut Gorgs crea els premis Marcela amb l’objectiu de promoure la creació literària i artística a l’ESO. Alumnes dels diferents cursos han visitat el Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) per trobar la inspiració en algunes de les seves peces.

El departament de Llengua i Literatura Castellanes de l’Institut Gorgs, amb Carmen Alcolea al capdavant, han creat els primers Premis Marcela i han proposat als alumnes dels diferents cursos de l’Ensenyament Secundari Obligatori que s’inspiri en obres exposades al MAC per escriure un relat i fer un dibuix que participin en aquests guardons.

Així, cada curs ha treballat des del museu al voltant d’una peça que han triat entre el professorat i l’equip del museu per les seves possibilitats narratives i l’adequació a cada nivell. Per 1r d’ESO, l’alumnat ha treballat al voltant del Tríptic de les Dames de Cerdanyola; 2n, amb “Figura d’esquenes” de Lola Anglada; 3r, amb el “Nu del blau” de Josep Viladomat i 4t, amb el “Cap de Quixot”, obra d’Ismael Smith.

Un tribunal format per diferents persones de l’equip de l’Institut i l’alumnat triaran les obres guanyadores d’uns premis que s’entregaran pròximament en una gala especial.

Els premis reben el nom de Marcela, la pastora que apareix a la primera part d’El Quixot i està considerada una precursora del feminisme pel seu tarannà lliure i valent, personalitat que queda clara en les seves paraules a la novel·la de Cervantes: “Yo nací libre, y para poder vivir libre escogí la soledad de los campos: los árboles destas montañas son mi compañía; las claras aguas destos arroyos, mis espejos; con los árboles y con las aguas comunico mis pensamientos y hermosura. Fuego soy apartado y espada puesta lejos”. Igualment és representatiu aquest fragment: “Yo, como sabéis, tengo riquezas propias, y no codicio las ajenas; tengo libre condición, y no gusto de sujetarme; ni quiero ni aborrezco a nadie; no engaño a este ni solicito aquel; ni burlo con uno ni me entretengo con el otro”

Galeria d'imatges