Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • L’Ou tornarà a ballar a Sant Martí aquest 8 de juny

L’Ou tornarà a ballar a Sant Martí aquest 8 de juny

5 de juny de 2023 a les 7:50

La tradició de l’Ou com balla s’impulsava l’any passat, per primer cop, a Cerdanyola fent-lo ballar a la font de la Rectoria de l’Església de Sant Martí. Enguany tornarà a moure’s al compàs de l’aigua a partir d’aquest 8 de juny, a les 20 hores, per celebrar el dia del Corpus Christi.

L'Ou com balla consisteix a col·locar un ou buit sobre el raig d'aigua del brollador d´una font, de manera que giravolti sense caure. La font, habitualment, es guarneix amb flors i fruites de temporada, com les cireres amb les quals es cobreix la tassa de la font, o la ginesta i els clavells.

Un grup de ciutadans vinculats a la Parròquia de Sant Martí impulsava l’any passat aquesta tradició a la ciutat fent ballar l'ou a la nova font del jardinet de la rectoria, un costum que es va iniciar a la catedral de Barcelona l’any 1637.

La interpretació més comuna sobre l'origen d'aquesta tradició és que l'ou representa l'hòstia consagrada, la forma de l'aigua el calze de la sang de Crist, i les cireres madures i fruites que ho adornen la mateixa sang de Crist, en clara al·lusió a la festa del Corpus Christi.

No obstant això, hi ha altres interpretacions, relacionades directament amb la representació de la sagrada forma, que apunten a la representació de la plenitud de la primavera, ja que tant l'ou, com l'aigua o l'abundor de flors són interpretacions simbòliques de fecunditat i regeneració, pròpies de l'estació primaveral en plena vitalitat. Durant els anys, es va anar estenent la creença que si l'ou queia seria un any dolent, però si aguantava durant tota la jornada seria un bon senyal.

A l'hora de cercar-ne l'origen, també hem de tenir presents les similituds entre l'ou com balla i els jocs d'aigua que feien els musulmans en els brolladors dels patis interiors.

A Cerdanyola, la processó de Corpus es farà el dissabte, dia 10.

Galeria d'imatges