Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • La biblioteca commemora el bicentenari del naixement d'Andersen
La biblioteca commemora el bicentenari del naixement d'Andersen

La biblioteca commemora el bicentenari del naixement d'Andersen

4 de març de 2005 a les 0:00

La Biblioteca de Ca n’Altimira celebra des de fa uns anys, conjuntament amb les escoles de Cerdanyola, el Dia Internacional del llibre Infantil,  amb una narració de contes sobre Hans Christian Andersen i una exposició de dibuixos realitzats pels més menuts de la ciutat i basats en algun dels contes de l’autor danès. 

Aquest any la celebració és més especial que mai, perquè es celebra no només el Dia internacional del llibre infantil i juvenil sinó també el bicentenari del naixement de Hans Christian Andersen. És per això que la celebració ha començat amb una exposició sobre la figura i obra de l’autor cedida pel Consell Català del llibre per a infants i joves que romandrà fins al 20 de març a la biblioteca.

El soldadet de plom centra les activitats
 
El divendres, 11 març es realitzarà El món màgic d'Andersen, un espectacle-taller per descobrir el món màgic d’Andersen, a  càrrec de Marimar Cuadras. Per acabar, el dia de l’aniversari del seu naixement es dedicarà a una de les seves obres més famoses. El llibre seleccionat per aquesta ocasió ha estat El Soldatet de Plom, que serà el conte que explicarà Jordi Palet, narrador habitual de la Biblioteca, el dissabte, 2 d’abril, a les 12h. del migdia. 

Com cada any, també, es farà arribar a tots els infants a través de les escoles o la mateixa biblioteca, una carta en què, per un costat, s’explica el motiu de la celebració i, per l’altre, se’ls invita a que dibuixin el personatge protagonista d’El Soldadet de Plom o expliquin el conte en vers o en prosa.

Els nens i nenes han de portar la seva carta amb el dibuix o el conte a la biblioteca, on s’exposaran el dia 2 d’abril.

Des de la Biblioteca l’objectiu és superar el nombre de participants de l’any passat, encara que en els dos últims anys han estat al voltant de dos-cents els infants que han passat a deixat el seu dibuix. Tots ells han estat enquadernats en dos llibres que es podran mirar aquests dies a l’àrea infantil de la biblioteca.

Jornada de commemoració internacional

El 2 d’abril es celebra el Dia Internacional del Llibre Infantil per commemorar el naixement de Hans Christian Andersen i cada any un país membre d’aquesta organització internacional s’encarrega d’editar el cartell i el missatge que s’adreçarà a tots els nens i nenes del món. Aquest any se’n ha encarregat a l’Índia i el cartell l’ha dissenyat l’il·lustrador Jagdish Joshi i el missatge, l’escriptora Manorama Jafa.

El Consell Català del Llibre per a Infants i Joves i les altres seccions de l’OEPLI -País Basc, Galícia i Madrid- a l’igual que l’any passat, conviden a tothom a celebrar una mateixa activitat, aquest dia,  en el major nombre possible de poblacions de tot l’Estat espanyol

Bicentenari del naixement de Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen va néixer el 2 d’abril de 1805 a la ciutat d’Odense -Dinamarca-.  Va ser un nen molt emotiu que patia tota classe de pors.

L’any 1816 a la mort de seu pare, va començar a treballar com a aprenent d’un sastre i després en una fàbrica de tabac. A l’edat de catorze anys va marxar cap a Copenhague  i va treballar al teatre fins que Collin, un director de teatre i membre influent del govern, el va ajudar perquè comencés a estudiar.

Vivia a casa del director de l’escola que sovint s’enfadava amb ell a causa del seu hipersensible i feble caràcter. Més tard, també gràcies a Collin, va entrar a la Universitat de Copenhague, on va acabar la seva formació.

A partir del 1831 va viatjar molt per Europa -tota la seva vida va ser un viatger apassionat- i una visita a  Alemanya va inspirar el primer dels seus relats de viatges. Més endavant en va fer sobre Suècia, Espanya, Itàlia, Portugal, l’Orient Mitjà...

No obstant, la fama d’Andersen es basa en els seus contes de fades i en les històries escrites entre el 1835 i el 1872. En els primers contes que va publicar explicava històries que havia sentit de petit, però gradualment va començar a crear les seves pròpies.

Un dels contes més populars d’Andersen és El soldadet de plom. També va escriure L’aneguet lleig, El vestit nou de l’emperador, La princesa i el pèsol, La reina de les neus, La venedora de llumins, La papallona, La pedra foguera, La sireneta, El rossinyol, La guardiola, El castell dels elfs,  El ninot de neu, Les sabatilles vermelles, Ditona, Riquet del plomall, Els esclops de la sort, Els cignes salvatges...Durant tota la seva vida, Andersen va escriure més de cent seixanta contes, que han estat editats en més de cent idiomes.

Andersen va morir a casa seva, a Rolighed, el 4 d’agost de 1875.