Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • La Biennal Internacional de Fotografia Aqüeducte no tindrà continuïtat
La Biennal Internacional de Fotografia Aqüeducte no tindrà continuïtat

La Biennal Internacional de Fotografia Aqüeducte no tindrà continuïtat

5 de novembre de 2012 a les 0:00

L’activitat, organitzada per l’Associació Foto Cine Cerdanyola Ripollet, des de feia 22 anys (11 edicions), no es tornarà a convocar per falta de finançament, tot i que l'entitat indica que es tracta d'un parèntesi en l'organització de certamens internacionals i no descarta tornar a realitzar d'aquí a un temps un altre concurs de caire internacional amb un format diferent a l'Aqüeducte.

La Biennal Internacional de Fotografia Aqüeducte, organitzada per l’Associació Foto Cine Cerdanyola Ripollet (AFOCER), no es tornarà a convocar mai més, segons es va anunciar dissabte durant la inauguració de l’exposició del darrer guanyador del concurs Luis A. Franke.

El president de l’Afocer, Jaume Badia, explica que la decisió de no tornar a fer el concurs es va prendre en concloure l’edició del 2010 quan ja van tenir moltes dificultats per assumir les despeses que comporta l’activitat.

A més, a causa de la crisi, dos dels espònsors més importants, l’Ajuntament de Cerdanyola i l’empresa EPSON, han retallat les seves aportacions, amb la qual cosa la realització de la Biennal es feia inviable.

Badia explica que la proposta alternativa per part de l’Ajuntament era fer “un saló descafeïnat, de poc nivell i la decisió de l’Agrupació va ser que si es canviava radicalment ja no era la Biennal Aqüeducte, amb tot el nivell i prestigi internacional que tenia”.

El president de l’entitat assegura entendre que les dificultats econòmiques actuals fan prioritàries altres qüestions i no pas la cultura, tot i que aquesta també sigui important.

Segons indica, l’entitat continua treballant igual que sempre i realitzant activitats diverses, de manera que es prenen la situació “com un parèntesi” i no descarten tornar a organitzar un concurs internacional de fotografia.

Per la seva banda, la regidora de Cultura, Montserrat Montiel, explica que l’Ajuntament va proposar a l’entitat fer un Aqüeducte “d’una altra forma, més sostenible”, però que van ser ells els qui van prendre la decisió d’obrir un parèntesi perquè fer la Biennal d’una altra manera “per a ells no seria fer l’Aqüeducte”.

Montiel afirma que van respectar la decisió de l’entitat, i comenta que la proposta de l’Ajuntament passava per realitzar un altre format amb les fotografies i no editar el llibre que es feia amb un recull de les imatges participants i, en el seu lloc, oferir un CD. La regidora de Cultura remarca que d’aquí a uns anys, una Biennal com la que es feia abans “pot ser no podrà ser, perquè ara tots els premis internacionals han canviat el format”.

Montserrat Montiel destaca que l’Afocer “té idees per seguir tenint presència internacional perquè és una entitat “molt ferma i molt arrelada a la ciutat” i remarca que continuen tenint subvencions per a les seves activitats. Tot i això, assegura que l’Ajuntament, en les circumstàncies actuals, no pot assumir la despesa de la Biennal ja que “només la tramesa de fotografies costava 90 mil euros”.

La Biennal Internacional de Fotografia Aqüeducte s’ha realitzat des de 1990, amb un total d’11 edicions. Abans se n’havien fet 25 edicions anuals a nivell estatal.

Paisatges de la Patagònia Austral

L’exposició de Luis A. Franke, guanyador de la Biennal Aqüeducte 2010, serà doncs la darrera que es podrà veure a la ciutat d’un autor premiat en aquest concurs.

La mostra Patagonia Austral, tierra de confines, consta de 71 imatges d’aquesta extensa zona d’Argentina on es plasma la vida i els paisatges de la regió. Per a Jaume Badia es tracta d’una mostra “prou meravellosa i digna que val la pena entretenir-se mirant”. Badia destaca que l’autor va ser l’últim guanyador de l’Aqüeducte i que la seva exposició “tanca l’etapa d’una de les biennals internacionals més importants del món i de la que Cerdanyola va ser l’amfitriona”.

Luis A. Franke mostrava la seva satisfacció per haver guanyat la darrera edició de l’Aqüeducte, “un dels 3 o 4 certàmens internacionals de fotografia més importants”. A més, es congratulava per exposar unes imatges de la Patagònia, una zona poc poblada, extensa i mítica” perquè amb elles ha tractat “de reflectir els paisatges i la vida d’allà”.

El president de la Confederación Española de Fotografia, Joan Palmer, afirmava durant la inauguració, que era un dia de sentiments enfrontats. Per una banda, sentia alegria, per poder gaudir de les fotografies de Franke i, per l’altra, tristesa, perquè es posa el punt i final d’una activitat tan important com l’Aqüeducte, “un concurs internacional de referència”. Palmer demana a les autoritats que un cop passi la crisi “s’hauran de fer altres coses perquè les fotografia a Cerdanyola continuï amb la mateixa empenta que ara, perquè ha estat una ciutat coneguda a tot arreu per aquesta activitat”.

L’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, deia que Cerdanyola ha d’estar orgullosa perquè ha estat impulsora d’aquest premi internacional durant 22 anys, un premi que ha deixat empremta. No obstant això, pensa que “el més gran orgull és comptar amb l’entitat Afocer, que és diferent a la resta perquè és de Cerdanyola i Ripollet i fa moltes activitats per les dues ciutats, tot i que aquí té la seva seu”. A més, remarca que “continuarem tenint l’Afocer al costat de la fotografia, de la imatge i de l’art i això és el més important”.

L’alcaldessa de la ciutat insisteix que “de vegades es tanquen etapes i s’obren d’altres que poden ser molt fructíferes” .

La mostra La Patagònia Austral, tierra de confines, de Luis A. Franke es pot veure a la Sala Enric Granados fins el 20 de novembre.

Galeria d'imatges