Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • La bomba de la Guerra Civil trobada al 2006 s’incorpora al mapa dels Mossos sobr...
La bomba de la Guerra Civil trobada al 2006 s’incorpora al mapa dels Mossos sobre troballes d’artefactes explosius La bomba, en el moment de la troballa i ja restaurada (Arxiu)

La bomba de la Guerra Civil trobada al 2006 s’incorpora al mapa dels Mossos sobre troballes d’artefactes explosius

1 de febrer de 2024 a les 10:03

Els Mossos d’Esquadra ha elaborat un mapa amb totes les intervencions relacionades amb la troballa d’artefactes provinents de conflictes bèl·lics històrics arreu del territori català. El mapa incorpora una bomba localitzada a Cerdanyola al 2006 durant les obres de la comissaria de la Policia de la Generalitat al PTV.

A l’abril de 2006, agents de la unitat d'explosius dels Mossos d'Esquadra, els Tedax, van extraure un projectil de la guerra civil espanyola que s’havia localitzat al terreny del Parc Tecnològic del Vallès(PTV) on es construïa la comissaria del Mossos d’Esquadra de Cerdanyola. De fet, ja anteriorment, durant la urbanització dels terrenys on s’ubica el PTV ja s’havien localitzat dues bombes de les mateixes característiques llançades probablement pels avions que van participar als bombardeigs de Barcelona durant la Guerra Civil. 

La bomba trobada al 2006, d’uns 300 quilos de pes, era de fabricació alemanya, del tipus SC 250 i llençada a principis del 1939 per un bombarder tipus Heinkel 111 de l’aviació nazi, un explosiu llençat als afores de Cerdanyola des d’un aparell tocat per la defensa antiaèria de Barcelona.

Així ho explicava, temps després de la recuperació de la bomba, el director del Museu d’Història de Cerdanyola, Joan Francès.

Recuperada pel Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, la bomba es va instal·lar a una de les seus del Museu d’Història, ca n’Ortadó. A Catalunya només es conserven dos exemplars d’una bomba d’aquest tipus,

Mapa interactiu

Ara, aquest artefacte s’ha incorporat al mapa interactiu que ha elaborat l’àrea Tedax dels Mossos juntament amb altres 8.250 explosius bèl·lics recollits durant els darrers 12 anys a Catalunya. Concretament, 2.079 projectils d’artilleria, 100 bombes d’aviació, 2.106 granades de mà, 3.490 granades de morter, 26 granades de fusell, 237 espoletes, 17 bombardes, 189 coets i 6 mines. La majoria de les intervencions del Tedax a territori català estan relacionades amb conflictes bèl·lics del passat com són les Guerres de Successió del segle XVII-XVIII, la invasió napoleònica o Guerra del Francès, les Carlinades i, en especial, la Guerra Civil Espanyola.

A més, durant aquest període el cos de Mossos d’Esquadra també ha destruït 6.907 artefactes explosius. En concret, els agents han detonat de forma controlada 1.595 projectils d’artilleria, 82 bombes d’aviació, 1.553 granades de mà, 3.242 granades de morter, 12 granades de fusell, 223 espoletes, 184 coets, 12 bombardes i 4 mines.

Precaucions amb aquestes troballes

Els Mossos d’Esquadra insisteixen en què cal recordar que en el cas de trobar algun tipus d’artefacte explosiu “no s’ha de tocar ni moure del lloc on es troba”. En una situació així, s’ha de trucar immediatament al 112 per tal que els especialistes del Tedax es desplacin al lloc i facin una extracció segura ja que és “extremadament perillós qualsevol tipus de manipulació”.

 

Els Mossos d’Esquadra subratllen es sumen a aquest compromís amb altres iniciatives com la que duu a terme la Unitat de Subsòl amb la detecció de refugis de guerra, mines o dipòsits que esdevenen patrimoni històric. De fet, quan es té coneixement d’algun nou espai les institucions avisen els agents d’aquesta unitat del cos que són els primers en accedir-hi donada la seva formació, preparació tècnica i material de què disposen, que els permet garantir la seva seguretat i la de la resta de persones.