Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • La càlida veu d’Alba Carmona submergirà l’Ateneu en un concert de música d’arrel
La càlida veu d’Alba Carmona submergirà l’Ateneu en un concert de música d’arrel

La càlida veu d’Alba Carmona submergirà l’Ateneu en un concert de música d’arrel

7 de setembre de 2023 a les 12:27

La cerdanyolenca Alba Carmona presenta el seu segon disc en solitari, Cantora, aquest diumenge al teatre Ateneu, abans fins i tot de la seva publicació oficial. Cantora és una col·lecció de 9 cançons amb font d’inspiració en l’autenticitat de la música d’arrel i la poesia popular, un disc que ens submergeix al ric món del folklore espanyol i llatinoamericà.

Audios

08-09-2023 Entrevista Alba Carmona.mp3

L’artista explica que Cantora és un disc que s’endinsa en la música tradicional i la poesia popular, “un viatge de les cançons del poble i les temàtiques que ens ha explicat al llarg de la història i una unió de la tradició latinoamericana i espanyola” amb versions de temes populars i composicions pròpies.

De les cançons de bressol als precs, dels comiats a l'esperança, el temes que conformen Cantora són cançons de vida que són un tribut a les arrels musicals que han donat forma a la identitat cultural d'Alba Carmona.

La cantant apunta que el seu primer disc en solitari (Alba Carmona, 2018) va sorgir d’una necessitat d’explicar-se bolcant totes les influències rebudes al llarg de la seva trajectòria. Aquell  disc contenia cançons composades al llarg de 10 anys amb influències de diferents etapes musicals i sonoritats diverses, mentre que Cantora, indica l’artista, és un treball més concret fonamentat en els ritmes i les sonoritats de la música d’arrel i tradicional. Alba Carmona explica que el nou disc té una unitat en la música d’arrel, però també mostra  diversitat de llenguatge ja que hi ha temes en castellà, català, gallec o napolità.

Al llarg d’aquesta setmana, Carmona ha fet una assajos, que assegura que han estat molt emocionats, preparant la presentació en directe amb una formació de quartet en què l’acompanyen la guitarra de Jesús Guerrero, també coautor de cançons i productor del disc; la violinista Roser Loscos; i a la percussió Josep Cordobés.

La cerdanyolenca emfatitza que actuar a la seva ciutat natal sempre li suposa unes emocions especials ja que “Cerdanyola és un talismà per a mi”. Carmona manifesta que el de l’Ateneu és un escenari que “sento com casa i on sempre se m’ha donat un lloc per presentar la meva música” i per això és un punt de partida de la majoria dels seus projectes des de la seva etapa amb Las Migas als dos discos en solitari o espectacles com Toques i cantes, la seva última visita, al MAC, al 2021.  

Estudiosa de la música d'arrel, Alba Carmona s'ha mogut durant anys entre els sons de les diferents músiques populars i la música moderna. Ha trepitjat una infinitat d'escenaris juntament amb artistes amb els quals no ha parat d'aprendre i compartir; Perico Sambeat, Carlos Saura o Chano Dominguez, o com a vocalista de Las Migas fins a 2018.

Carmona remarca que ha tingut la sort de treballar amb molta gent de la música i el teatre que “m’ha permès trobar el meu propi camí”. L’artista explica que va començar com a  cantaora i “gràcies a conèixer altres móns i altres músics, d’aprendre constantment de mestres”, i ha pogut trobar la seva manera pròpia de cantar amb una trajectòria que defineix com a feliç, però també amb molt treball.

L’actuació d’Alba Carmona al teatre Ateneu (diumenge 10 a les 21 hores) és, doncs, una primícia pocs dies abans que presenti Cantora a l’aparador cultural que representa el Mercat de Música Viva de Vic. Després vindrà una intensa agenda de concerts a escenaris molt diversos, també internacionals, ja que en pròximes dates actuarà en ciutats com Belgrad o Viena o una gira per Suècia.

Alba Carmona considera que “la música d’arrel, el flamenc, s’entén perfectament arreu del mon” perquè les emocions traspassen la dificultat que pugui suposar la llengua.

Tu amor es como un veneno és la primera cançó que Alba Carmona ha presentat com avenç de Cantora, l’àlbum que presentarà al teatre Ateneu de Cerdanyola aquest 10 de setembre a les 21 hores. Les entrades, a un preu de 15 euros, es poden adquirir online (cliqueu per fer la compra).