Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

La canalla canta Nadales

La canalla canta Nadales

10 de desembre de 2009 a les 0:00

Uns 600 alumnes de 12 escoles de primària de Cerdanyola canten Nadales en una iniciativa que forma part de la Fira de Nadal de la plaça de l'Abat Oliba. Demà, a les 11 hores serà la darrera actuació.

171 alumnes dels col.legis Sant Martí, Montserrat, Bellaterra i Les Fontetes obrien ahir aquestes cantades de nadales a les escales de l'església de Sant Martí, actuació que han repetit avui 201 escolars dels centre Serraperera, Saltells, Collserola i Turó de Guiera i que tancaran demà 204 alumnes de quatre col.legis més: La Sínia, Carles Buigas, Escaladei i Ramon Fuster. 576 nens i nenes que escenifiquen la música tradicional d'aquestes dates en una iniciativa que forma part de la Fira de Nadal instal.lada a la plaça de l'Abat Oliba. Mares i pares dels nens, però també públic en general de la ciutat, gaudeixen d'aquestes actuacions cada matí.

Elisabet Blasco, mestre de música del col.legi Saltells, destaca l'entusiasme amb què els alumnes han acollit la realització d'aquestes actuacions i la bona predisposició mostrada. Blasco indica que aquesta iniciativa s'hauria de repetir en pròxims anys i manifesta el treball de coordinació que s'ha realitzat entre els diferents col.legis per tirar endavant aquestes tres actuacions.

Origen medieval

Una nadala, també anomenada "cançó de Nadal", és una cançó amb una lletra que fa referència al Nadal o per extensió, a l’hivern en general. El seu origen és desconegut, però algunes de les nadales tradicionals catalanes més antigues es troben ja en manuscrits del segle XV i arriben a formar un dels més extensos cançoners del repertori de la tradició popular catalana.

Les primeres nadales van sorgir al voltant de la celebració cristiana amb l'antecedent de les representacions populars que feien els pastors en el portal de les esglésies abans de la Missa del Gall i que amb cançons i danses serien el contrapunt alegre i desenfadat a la litúrgia de la Nit de Nadal. De fet, la Gran Enciclopedia catalana considera "l'origen probable de la nadala catalana" en certs himnes i en certes oracions de la litúrgia nadalenca, especialment les seqüències del temps, redactades, en llatí, en lloança de Maria i amb destinació popular. Això, de fet, va passar arreu d'Europa, i un exemple nd'himne de caràcter religiós és l’Adeste fideles, atribuït al músic anglès John Francis Wade. La música d'arrel culta també ha aportat al repertori nadalenc algunes nadales popularitzades arreu del món com "Santa nit", de Franz Xaver Gruber i del "Joia en el món" inspirat en algunes melodies de l'oratori "El Messies", de Georg Friedrich Händel.

Algunes de les cançons que es canten habitualment per Nadal eren en origen cançons de bressol, com ara "El noi de la mare", tradicional catalana o Guten Abend, gute Nacht de Johannes Brahms, una de les cançons de bressol més conegudes arreu del món.  També dins del repertori nadalenc trobem cançons de marcat caràcter infantil, com ara "A Betlem me'n vull anar", o "El dimoni escuat".

Galeria d'imatges