Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La ciència i la cultura es donen la mà a la Nit Europea de la Recerca al MAC
La ciència i la cultura es donen la mà a la Nit Europea de la Recerca al MAC

La ciència i la cultura es donen la mà a la Nit Europea de la Recerca al MAC

29 de setembre de 2014 a les 16:09

Cultura i ciència compartien espai divendres al vespre al MAC Can Domènech. El Museu d’Art de Cerdanyola va ser la seu de la Nit Europea de la Recerca, organitzada pel Sincrotró Alba i que se celebra anualment a tota Europa com un projecte cofinançat per la Comissió Europea per potenciar les carreres dels investigadors i investigadores. Trobades, exposicions, experiments, jocs i un concurs de dibuix per als més menuts van ser els ingredients de l’activitat. La jornada tenia l’objectiu d’apropar al públic familiar la ciència de manera distesa.

La directora del Sincrotró, Caterina Biscari, obria la jornada i remarcava la importància de perdre la por a la dificultat de la ciència perquè, segons assegura, “la ciència és de tots i per a tots i és una meravella poder entendre i poder utilitzar els instruments científics per aprendre més i entendre la natura per posar-la al servei de tothom”.

Biscari convidava els presents a participar en la jornada de portes obertes que es farà l’11 d’octubre al Sincrotró per a la qual ja s’hi ha apuntat unes 1.000 persones.

L’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, recordava que Cerdanyola “és la ciutat de la ciència i la innovació”, perquè tenim el Sincrotró i ens dóna l’oportunitat de que la visitin científics importants de tot arreu. Carmona agraïa al Sincrotró que hagués comptat amb Cerdanyola per a la realització d’una jornada “que vol apropar la ciència a les persones, afavorir vocacions científiques i ajudar les persones que ho necessitin”. A més, afegia, que era un orgull que la jornada es fes en “aquest emblemàtic museu que està d’aniversari”.

L’alcaldessa recordava que després de cinc anys de posar l’equipament a l’abast de les persones, s’ha mantingut viu amb un complet programa d’activitats i exposicions, malgrat la crisi econòmica.

El Sincrotró: una fàbrica de llum

Un dels portaveus d’Alba, el científic Josep Capmany, va oferir la conferència inaugural de la jornada on va explicar què és el Sincrotró Alba i per a què serveix, com funciona i com s’utilitza, quins són els requeriments tècnics que necessita per al seu funcionament i quins són els avantatges i els costos de la instal·lació per a una ciutat com Cerdanyola.
Capmany, en to didàctic, explica que el Sincrotró “és una fàbrica de llum, concretament de raigs X” que serveixen per investigar els materials: la seva composició química, la seva estructura interna, com funciona el material, com reacciona, elements externs i amb quins problemes es troben els científics.

Actualment, l'Alba disposa de set línies de llum operatives de la fase I, que comprenen tant els raigs X tous com els raigs X durs, i que es destinen principalment a les biociències, la matèria condensada (nanociència i propietats magnètiques i electròniques) i la ciència dels materials.

Aquesta gran infraestructura científica genera 5.000 hores de llum anualment i està disponible per oferir servei a més de 1.000 investigadors de la comunitat acadèmica i del sector industrial cada any. Des de 2012 allotja usuaris oficials procedents d'institucions de l'Estat espanyol (75%) i també d'altres països (25%). L’any 2013 va acollir 180 grups d’usuaris.

La jornada es va desenvolupar de forma simultània en 300 ciutats europees, 14 d'elles espanyoles. A Catalunya, aquesta iniciativa, emmarcada en el projecte Horitzó 2020 de la Comissió Europea, es celebra a Cerdanyola, Barcelona, Lleida i Girona. El lema d'aquesta edició és Investigad@rs per a un futur millor.

La jornada acollia una exposició per entendre què són els cristalls i com s'estudien en els sincrotrons. Aquesta mostra forma part del projecte comú, en què, tot i que s'aborden coneixements molts diversos, es posa especial èmfasi en la cristal·lografia i la biotecnologia ja que enguany se celebren els anys internacionals d’aquestes temàtiques.

La iniciativa està finançada en el marc del programa Horizon2020 de la Comissió Europea, en la qual participen catorze socis coordinats per la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D) de la Universitat de Girona.

Galeria d'imatges