Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • La comarca, en desacord amb a les ajudes destinades a l’atenció a refugiats ucra...
La comarca, en desacord amb a les ajudes destinades a l’atenció a refugiats ucraïnesos al Vallès Occidental

La comarca, en desacord amb a les ajudes destinades a l’atenció a refugiats ucraïnesos al Vallès Occidental

20 de maig de 2022 a les 13:23

El Ple del Consell Comarcal demana un increment de recursos per fer front a l’acollida de refugiats d’Ucraïna ja que les ajudes aprovades per la Generalitat marquen només 750 euros per a Cerdanyola i altres sis municipis de més de 20.000 habitants i per a l’organisme comarcal.

El Ple del Consell Comarcal demana un increment de recursos per fer front a l’acollida de refugiats d’Ucraïna ja que les ajudes aprovades per la Generalitat marquen només 750 euros per a municipis com Cerdanyola i per a l’organisme comarcal.

Els municipis de Cerdanyola, Barberà, Rubí, Montcada i Reixac, Ripollet, Santa Perpètua de Mogoda i Sant Quirze, tots de més de 20.000 habitants, reben només 750 euros cada un de l’ajut extraordinari aprovat per la Generalitat per a la prestació del servei de primera acollida a persones desplaçades de forma forçosa i pel reforç dels serveis d’Atenció a les Dones (SIAD), aprovat el 10 de maig, arran de la invasió d’Ucraïna i l’arribada de persones refugiades d’aquest país. La mateixa quantitat la rebrà el Consell Comarcal del Vallès Occidental.

En el conjunt de la comarca, només Sabadell, Terrassa i Sant Cugat rebran una aportació extraordinària de més de 50.000 euros. Des del Consell del Vallès Occidental asseguren que això fa “que no es pugui accedir a finançament per desenvolupar els serveis que la ciutadania requereix i per l’impacte en els serveis que està suposant les persones desplaçades,  moltes de les quals no comptabilitzades”.

Fonts del Consell Comarcal recorden que el Vallès Occidental, una de les comarques més poblades de Catalunya, amb 937.422 habitants, té un percentatge d’immigració del 11,60% (108.678 persones estrangeres), gairebé un 10% del total del territori català. L’organisme indica que la Generalitat finança “només el 50% d’una persona tècnica d’acollida per al Consell Comarcal” per dur a terme projectes d’abast comarcal i 10.000€ per projectes, una part dels quals es destina al Servei de Traducció i Interpretació que es presta als 23 municipis de la comarca. La resta del finançament s’ha de cercar a través d’altres ajuts i de fons propis.

A més, continuen, “es finança els  SIAD de forma erràtica sense disposar encara d’un model territorial clar per a l’atenció de persones en risc de patir, hagin patit o pateixin violències masclistes; havent introduït canvis en la distribució de serveis als territoris sense haver escoltat a les administracions locals i als propis estudis encarregats per la mateixa Generalitat de Catalunya, que limiten les competències dels SIAD de la comarca gestionats per administracions locals amb llarga trajectòria en la gestió de recursos de violència masclista”.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha traslladat al Ple de l’organisme vallesà “la indignació dels serveis tècnics del Consell que ja han traslladat al Departament que amb aquest finançament es fa molt difícil poder atendre al flux de persones refugiades que estan arribant a la comarca”.

Per aquest motiu, el Ple Comarcal ha aprovat un acord d’urgència per mostrar el desacord del Consell Comarcal del Vallès Occidental amb la resolució IFE/1399/2022 per “utilitzar un índex que s’allunya de la realitat del territori, així com mostrar el desacord amb la quantitat assignada al Consell Comarcal i als municipis majors de 20.000 habitants que se’ls ha assignat l’aportació de 750 euros”.

També es sol·licita un increment de recursos assignats al Consell Comarcal del Vallès Occidental per tal de poder fer front a l’acollida de persones refugiades i suport econòmic addicional pel Servei d’Interpretació i Traducció comarcal que contempli la prestació d’aquest servei als 23  municipis de la comarca i un suport econòmic addicional pel servei d’atenció a les dones (SIAD).

L’acord, proposat pel govern comarcal, s’ha aprovat per unanimitat després que s’incorporés una esmena del grup d’ERC i puntualitzada amb una esmena del grup del PSC, per la qual s’insta l’Estat espanyol i la Unió Europea a transferir a les comunitats autònomes i a les administracions locals els recursos econòmics necessaris per a l’atenció a les persones refugiades.

Fonts comarcals indiquen que la xifra de 750 euros  és la resultant dels càlculs que ha fet el Govern de la Generalitat, tenint en compte: el pes de la població estrangera extracomunitària, el percentatge de l’alumnat extracomunitari, el nombre de persones ucraïneses empadronades, el percentatge de persones ucraïneses sobre el total de la població i el total d’arribades al territori.

La fórmula utilitzada per calcular els recursos crea, segons el Consell Comarcal, “una gran desigualtat entre municipis de la mateixa comarca i entre diferents comarques” ja que “nes produeix una distribució equitativa dels imports econòmics i no es té en compte la prestació de serveis mancomunats” que s’ofereixen des del Consell Comarcal a tots els municipis, més enllà dels que s’ofereixen als municipis de menys de 20.000 habitants com  per exemple, el Servei de Traducció i Interpretació (SeTI).