Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

La Comissió de Seguiment del CAS obre vies al diàleg

La Comissió de Seguiment del CAS obre vies al diàleg

19 de febrer de 2003 a les 0:00

La Generalitat, l'Ajuntament, els grups polítics municipals, les entitats veïnals i cíviques i els diversos col·lectius convocats a formar part de la comissió de seguiment per a la instal.lació del Centre d'Atenció i Seguiment de Drogodependents (CAS) al Centre d'Atenció Primària (CAP) Canaletes van acordar ahir en la seva primera reunió, començar a dialogar sobre els programes d'atenció i seguiment concrets que ha d'activar el CAS i quin ha de ser el seu àmbit de cobertura territorial.

Un altres dels acords es decidir constituir de manera formal aquesta comissió obrint la possibilitat, si es considera necessari, d’ampliar el ventall de representants. Paral·lelament, a la reunió es va decidir fer la pedagogia i donar la informació que calgui per tal d'explicar les característiques i funcionament del CAS i evitar que es generin pors injustificades.

Aquesta primera reunió va comptar amb la presència de Joan Colom, Director General de Drogodependències de la Generalitat, Cristina Real, Alcaldessa de Cerdanyola, Lourdes Camps, responsable del Servei Català de la Salut (SCS) al Vallès, representants de l'equip de govern municipal, així com els representants dels grups polítics de l'oposició i representants dels diversos col·lectius veïnals, cívics, sanitaris i escolars convocats. Tots els presents van mostrar-se favorables a aquests acords.

En el decurs de la reunió, els representants de la Generalitat van deixar molt clar que la responsabilitat pel que fa a la planificació sanitària correspon al govern de la Generalitat. En aquest sentit, Joan Colom indica que  "la decisió de posar en marxa un servei de les característiques del CAS mai s'ha d'entendre com una acció per a perjudicar a la població, sinó, tot el contrari" i assegura que la ubicació del CAS al CAP Canaletes "no és un tema que es pugui negociar" com tampoc ho és la possibilitat de repartir el servei entre dos ambulatoris. Segons Colom, un centre d'aquests tipus "no ha de generar pors, perquè l'experiència en molts altres centres que ja funcionen demostra que no hi ha cap conflictivitat".

El director general de drogodependències també es va mostrar partidari de fer la pedagogia que calgui per explicar què és un CAS i la necessitat que estigui integrat en un Centre d'Atenció Primària, on queda complementat amb tots els altres serveis sanitaris.

Per la seva banda, Cristina Real va recordar que la constitució de la comissió obeïa a l'acord de Ple Municipal adoptat per la majoria de les forces polítiques presents al Consistori en el sentit d'obrir "tot el diàleg que calgui, basat en la pau social i amb l’objectiu d’aconseguir el millor" per al conjunt de la ciutadania. L'alcaldessa de Cerdanyola va dir que aquesta seguirà sent la línia d'actuació de l'equip de govern municipal.

La responsable de zona del SCS, Lourdes Camps, al seu temps, va negar les informacions que asseguren que el CAP II Cerdanyola-Ripollet serà privatitzat. Camps recorda que aquest centre, com la resta dels de Cerdanyola, tenen com hospital de referència el del Parc Taulí de Sabadell, un hospital privat-concertat que realitza diversos serveis als centres sanitaris de la ciutat.

Respecte el CAS, Lourdes Camps remarca que l’objectiu ha de ser que totes aquelles persones que tenen problemes amb les drogues –incloent-hi l’alcohol o el tabac- acudeixin a aquest tipus de centres. La responsable de zona del SCS assegura que, fin ara, mai no havia tingut problemes per ubicar un CAS i destaca que en l’actualitat els CAS que es creen s’instal.len en centres sanitaris.