La commemoració dels 75 anys de Bellaterra tindrà un llibre amb la seva història
12 de gener de 2005 a les 0:00L’Ajuntament i la Comissió encarregada de la commemoració del 75è aniversari de Bellaterra es van reunir ahir, dimarts 11, amb els veïns del barri per explicar la preparació dels actes vinculats a aquesta celebració, així com el procés de redacció del primer llibre d’història de Bellaterra que porta a terme l’historiador i antropòleg Antonio Olea.
La reunió, que va comptar amb la presència de la regidora de Promoció de la Ciutat, Eva Torralba i de membres de la Comissió, va tenir lloc al Centre Cívic de Bellaterra i van assistir-hi una cinquantena de persones.
En la trobada també es va recordar que tots aquells que vulguin aportar informació de cara a la realització del llibre tenen temps fins al proper 28 de febrer. En aquesta data es tancarà la recollida de testimonis orals, escrits, fotografies i filmacions. Aquests elements estan sent utilitzats per Antonio Olea, que ha treballat amb fonts directes –recerca i entrevistes- degut a l’escassetat de recursos bibliogràfics. Tot el material recopilat serà destinat a l’Arxiu Municipal de Cerdanyola on es crearà un Fons Documental sobre Bellaterra.
Més d’un miler de fotografies escanejades, molts documents escrits de tota mena i entrevistes orals a persones destacades del barri conformen la feina feta fins ara. Tot aquest material serà tractat per Olea, qui li donarà forma de llibre essent previst que pugui veure la llum per la propera festa de Sant Martí.
La iniciativa d’elaborar la història del barri sorgeix de la inquietud d’uns veïns l’any del 75è aniversari de Bellaterra. La proposta va ser recollida per l’Ajuntament, qui a través del Servei de Patrimoni va encomanar la feina a Olea, amb experiència en la coordinació del llibre L’Abans o l’elaboració d’estudis sobre la Cerdanyola rural.
A diferència d’altres barris de la ciutat, dels quals hi ha estudis elaborats, mai se n’ha fet cap de Bellaterra. El resultat dels treballs fets fins ara permeten esbossar una història del barri en la qual apareixen moltes dades sobre la vida social i cultural del barri, fet que la fa especialment propera al veïnat d’aquella zona de la ciutat.
Antonio Olea compagina aquesta tasca amb un encàrrec del Servei de Patrimoni de l'Ajuntament sobre la immigració a diversos barris de la ciutat. La recerca l’està fent tot preparant possibles estudis dedicats als barris de Cerdanyola, especialment als obrers per la importància que van tenir en la gestació de la Cerdanyola moderna.