Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La Constància recupera de l’oblit la cruel repressió del Patronato de Protección...
La Constància recupera de l’oblit la cruel repressió del Patronato de Protección a la Mujer Mariona Roca i Maria Forns entrevistades per Catalunya Ràdio (Foto3cat)

La Constància recupera de l’oblit la cruel repressió del Patronato de Protección a la Mujer

7 de maig de 2025 a les 9:17

El testimoni de dues víctimes, Maria Forns i Mariona Roca, servirà aquest 7 de maig a La Constància Factòria Cultural per recuperar de l’oblit el cas del Patronato de Protección a la Mujer, una institució que va existir fins 1985, i denunciar-lo com espai de control i repressió: una autèntica presó de dones.

La institució va néixer al 1902 amb, suposadament, la missió de lluitar contra la prostitució i dissolt al 1935, amb la II República, però l’arribada del franquisme el va reinstaurar amb l’objectiu, deien, de potenciar la “dignificació moral de la dona”. La realitat és que els centres d’aquest Patronat van esdevenir presons de noies on, segons expliquen testimonis com els de Maria Forns i Mariona Roca, et podia tancar des de la família al capellà.

Aquestes dues víctimes oferiran el seu testimoni aquest 7 de maig, dimecres, a les 19 hores, a la masia de Can Serraparera en un acte organitzat per La Constància que vol recuperar de l'oblit l'existència, al conjunt d'Espanya, d'uns 800 centres del Patronato, dirigits per congregacions religioses, que van tenir milers de víctimes pràcticament desconegudes. Ara, testimonis com els de Roca i Forns reclamen la reparació de les víctimes, dones menors d’edat oblidades per la història.

Maria Forns, que s’hi va estar onze mesos entre 1972 i 1973, va explicar al programa de BTV Va passar aquí que per internar-te en un d’aquest centres  n’hi havia prou amb “portar minifaldilla, desobeir els pares o passar una nit fora de casa”. L’objectiu, expliquen les víctimes, era anul·lar personalitats i convertir les joves en “bones esposes i bones mares”, segons la moral de la dictadura en base a un model de dona submisa i obedient. 

Mariona Roca, per la seva banda, va estar tancada durant 9 mesos, al 1969, quan tenia 17 anys perquè els seus pares consideraven que “no anava per bon camí”. Després d’intentar escapar-se en diverses ocasions, la jove va decidir deixar de menjar com a mesura de resistència fins que la família la va treure d’allà i la va ingressar en un sanatori on va patir tractaments com l’electroxoc o el xoc insulínic. La víctima va explicar aquesta vivència en un documental, Els buits, dirigit per Sofia Esteve, Marina Freixa Roca i Isa Luengo.