La construcció del Museu de Ca n'Oliver ja s'ha iniciat amb vistes a obrir-lo al 2008
8 de novembre de 2006 a les 0:00Les obres del Museu de Cerdanyola.Ca n’Oliver ja s'han iniciat amb l'objectiu de tenir enllestida la primera fase a l'estiu i poder obrir-lo al públic durant la primera meitat de 2008. El centre vol unificar la col.lecció arqueològica de la ciutat, ser punt clau d'un circuit cultural que obri altres perspectives lúdiques i potenciar la projecció exterior de Cerdanyola.
La construcció del museu és un ambiciós projecte cultural que contemplarà la unificació de la important col.lecció del patrimoni arqueològic assolit a Cerdanyola i actualment repartit en tres magatzems, la creació d'un potent element d'identitat cultural l'Empúries cerdanyolenca- lligat a un circuit que contempla des de la vila romana de Canaletes a les ermites de Les Feixes, l'església vella de Sant Martí, el castell o el Centre d'Interpretació del Parc de Collserola, a Can Coll, fins arribar a la Torre Negra i el monestir de Sant Cugat. Tot això suposa un important element de projecció exterior de Cerdanyola com a punt clau d'una oferta lúdica de la ciutat.
Dues plantes amb 1.077 metres quadrats
El Museu de Cerdanyola.Ca n’Oliver tindrà un edifici de dues plantes de 1077 metres quadrats de superfície encaixat en el turó tot respectant les excavacions arqueològiques al poblat ibèric de Ca n’Oliver i permetent la seva ampliació. L’accés al recinte es farà a través d’una plaça pública que servirà de punt de trobada. La planta baixa disposarà d’un amplia magatzem de 300 metres quadrats per poder classificar la col.lecció arqueològica de Cerdanyola, una zona tècnica per netejar i tractar el material i una biblioteca procedent del fons del Col.lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola (CRAC) i espai per a la maquinària de manteniment. La planta superior es destinarà a exposicions i activitats amb dos espais diferenciats, un per la mostra permanent i altre per a la realització d’exposicions temporals i altres activitats culturals que comptarà amb el suport d’elements multimèdia.
L’exposició permanent del museu girarà al voltant de la cultura ibèrica amb el centre al poblat ibèric de Ca n’Oliver i el territori que l’envolta i així atendre també a la història anterior i posterior descobrint altres joies patrimonials de Cerdanyola com les excavacions de sitges de l’Edat de Ferro a la UAB. Les mostres temporals no seran de curta durada i permetran fer exposicions específiques de cultura ibèrica, prehistòria i fins i tot fons procedents d’altres museus del país.
La teulada de l’edifici comptarà també amb una zona transitable on es podran realitzar activitats a l’aire lliure com, per exemple, concerts de petit format i que servirà també de mirador sobre Cerdanyola i el seu entorn.
Pel que fa al poblat ibèric, la construcció del museu comporta també l’adequació de l’actual recinte. Una rampa guiarà la visita exterior al poblat on es reconstruiran tres cases de diferents característiques i èpoques del poblat ibèric que es veurà ampliat per excavacions en zones on actualment no es poden realitzar aquests treballs. Així, l’actual esplanada d’entrada al recinte és un camp de sitges que s’excavarà en el futur. Per la seva banda, el dipòsit d’aigua existent al turó s’adaptarà al seu entorn, després de la firma d’un conveni entre Ajuntament i Aigües de Barcelona (AGBAR), i no serà un element pertorbador de la visita al museu.
Els visitants faran altres activitats a la ciutat
Joan Francés, director de les excavacions a Ca n’Oliver i tècnic del Servei de Patrimoni de Cerdanyola, explica que el circuit cultural serà una potent oferta lúdica que permetrà augmentar les visites al poblat i que beneficiarà altres sectors com el de l’hostaleria i la restauració i que servirà per donar ús cultural a l’espai de transició entre la ciutat i Collserola-. Enguany, el poblat ha rebut més de 3.500 visites quan només obre en festius. L’objectiu és multiplicar les visites d’arreu de Catalunya amb l’obertura en dies feiners i que aquests visitants realitzin altres activitats a Cerdanyola. En aquest sentit, la regidora de Cultura, Consol Pla, destaca que es faran activitats com, per exemple, visites guiades que culminaran amb concerts o conferències per ampliar el màxim el públic del museu, en especial el públic familiar.
La inversió en cultura com a base de la nostra societat i element de projecció
La construcció del museu es realitzarà en dues fases. La primera, que suposa la construcció de l’edifici i la total adequació de la planta baixa, finalitzarà a l’estiu amb un pressupost proper als 1.500.000 euros. Aquest pressupost es distribueix de la següent manera:
- Fons Feder de la Unió Europea (26’65 percent )
- Consorci del Centre Direccional (23’32 percent )
- Ajuntament (21’87 percent )
- Generalitat (11’9 percent )
- Agbar (9’32 percent )
- Crac (4’06 percent )
- Acesa (2’39 percent )
La segona fase portarà a la inauguració del museu en els primers mesos de 2008 i tindrà un pressupost de 600.000 euros pels quals ja s’ha assolit una aportació segura de 150.000 euros d’Agbar i que es confia en cobrir amb l’aportació cultural del Consorci del Centre Direccional.
Consol Pla defensa la inversió en equipaments culturals “que suposen una projecció exterior de Cerdanyola molt important, a més d’un gran enriquiment cultural”. Pla destaca que la cultura “és la base de qualsevol societat” i, per tant, la inversió en cultura és necessària, tot i que en moltes ocasions siguin inversions discutides davant les necessitats de la ciutat en altres àmbits. La regidora indica que “no tothom ho va tenir tan clar com alguns ho tenim” i destaca que no tenia sentit perdre la subvenció atorgada pels fons europeus Feder que van permetre iniciar el camí per assolir el finançament necessari.