La Creu Roja rep un premi pel seu estudi sobre mobilitat a la ciutat
27 de maig de 2004 a les 0:00L'Assemblea Cerdanyola-Ripollet-Montcada i Reixac ha rebut un accèssit dels Premis a la
Solidaritat, lliurats a Figueres el passat 23 de maig. Aquests guardons serveixen per reconèixer la tasca que fan els voluntaris i els col·laboradors de l'ONG. Passejant per la meva ciutat és el nom del projecte elaborat per la Creu Roja local que ha rebut el premi i es tracta d'un estudi, per voluntaris, alguns d'ells discapacitats, que planteja solucions als problemes i mancances de la mobilitat a la ciutat.
L'assemblea de la Creu Roja ha valorat molt
positivament el guardó. Els seus responsables han
destacat que el premi ha coincidit amb les converses que du amb el govern local per realitzar una continuació de l'estudi dedicat a analitzar nous recorreguts per la ciutat, amb l'objectiu d'eliminar les barreres arquitectòniques.
L’estudi, subvencionat per l’Ajuntament, es basa en l’observació sobre el terreny de les dificultats en el desplaçament per les vies públiques de les persones amb mobilitat reduïda i té per objectiu aconseguir la supressió de les barreres arquitectòniques per tal d’aconseguir que les ciutats siguin per a tots els ciutadans. En l’elaboració de l’estudi, presentat a Cerdanyola al mes de desembre de l'any passat, van participar nou voluntaris que van comprovar personalment les dificultats que hi presenten per a les persones amb mobilitat reduïda.
El primer itinerari, realitzat en tres fases, va començar a la seu de la Creu Roja i va finalitzar a la Carretera de Barcelona, desprès de passar per els carrers; Verge de Montserrat, Prat de la Riba, Mare de Déu dels Àngels, Barberà, la Carretera Nacional N–150, les avingudes Catalunya i Primavera o Francesc Layret. El segon itinerari, dividit en dues fases, es va iniciar a la Avinguda Primavera i va finalitzar al carrer Lluís Companys desprès de recórrer els principals carrers del centre de la ciutat.
Durant el recorregut es van estudiar les voreres, l'estat del paviment del carrers, la pintura dels passos de vianants, el mobiliari urbà, els arbres o les rampes
L’estudi diferencia les barreres arquitectòniques en dos tipus:
- Les que requereixen d’una intervenció immediata:
- Senyalització acústica dels semàfors
- Rampes a les voreres que encara no disposen
- Millorar el paviment de les voreres
- Igualar el paviment del carrers a les rampes
2. Aquelles a les que s’ha de realitzar alguna intervenció:
- Voreres i rampes massa estretes
- Desnivells de paviment en obres noves
- Passos de vianants amb pintures antilliscament
- Proteccions als escossells dels arbres
Els aspectes més positius en relació a la supressió de barreres arquitectòniques als carrers analitzats són, segons l'estudi:
- Els passos invertits
- L'ampliació de voreres en obres noves
- Instal·lació de bancs en els carrers