La deixalleria obre el servei de recollida de material d'amiant domèstic
3 de novembre de 2008 a les 0:00El nou punt de recollida de material d’amiant de la deixalleria de Cerdanyola s’ha posat en marxa aquest migdia. El nou servei, pioner a Catalunya, permet rebre el material d’amiant procedent d’operacions senzilles que no requereixin desmuntatge, ni manipulat de la peça i mai material trencat. Aquestes peces, sempre senceres, s’han de manipular amb guants i màscara per evitar la inhalació de fibres.
El servei de recollida, només obert a ciutadans i no a residus industrials, és per a objectes petits que no estan ancorats en un edifici i que, per tant, no cal desmuntar per al seu trasllat. En la seva manipulació, l’usuari ha de seguir unes mesures de precaució senzilles com la utilització de màscares i guants que facilita l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de l’Ajuntament o l’ús de roba vella –que després es pugui llençar o rentar a alta temperatura-. Per empaquetar l’objecte, cal ruixar-lo amb aigua abans i posteriorment embolicar-lo en una bossa que també facilita l’Ajuntament i lligar-la amb cinta aïllant abans de lliurar-lo a un operari de la deixalleria.
L’Ajuntament de Cerdanyola també ha editat la guia On és l'amiant? amb consells pràctics per saber què és l'amiant, quina perillositat té, com identificar-lo i què fer-ne en cas de descobrir-lo a casa.
Fins ara, les persones que es volien desprendre del material de fibrociment que tenien a casa havien de contractar una empresa especialitzada, amb personal format, la qual cosa suposava una despesa important per al particular.
El fibrociment és una barreja de ciment portland i amiant, coneguda popularment com uralita, una empresa històricament arrelada a Cerdanyola. La pols de la fibra d’amiant al trencar-se i ser inhalada arriba als pulmons amb el risc de provocar, amb els anys, malalties greus com el càncer de pulmó o l’asbestosi.
Simulacre per inaugurar el servei
L’obertura del centre s’ha realitzat amb un simulacre d’actuació en presència de l’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, el regidor de medi Ambient i Territori, Rafael Bellido, la directora de l’Agència Catalana de Residus (ACR), Genoveva Català, i el gerent de l’Entitat Metropolitana del Medi Ambient (EMMA), Carles Conill, entre d’altres autoritats.
L’alcalde de Cerdanyola destaca l’objectiu municipal de resoldre, amb la col.laboració de la ciutadania, els “possibles problemes per a la salut de les persones” que pugui significar la presència de l’amiant a les llars. Morral es mostra satisfet de l’obertura d’un servei a la ciutadania “que és pioner a Catalunya” i recorda la relació històrica de Cerdanyola amb l’amiant amb l’arrelament de l’empresa Uralita, l’existència d’un número important d’afectats que han creat una associació de defensa dels seus drets o les actuacions de diagnòsi i descontaminació de sòls produïdes a la ciutat.
La directora de l’ACR recorda que manipular amiant d’instal.lacions importants requereix de llicències municipals d’enderroc d’acord amb un protocol de salut laboral estricte i molt reglat i que quan es troba al territori no s¡’ha d’actuar si no hi ha risc de fractura del material. Genoveva Català manifesta que el servei de la deixalleria de Cerdanyola és un “element de prevenció” per rebre materials de petit format que s’hagin manipulat amb cura i informació.
El gerent de l’EMMA destaca que el servei funcionarà com una prova pilot durant un any. Conill insisteix que el material que es recepcionarà serà domèstic, i no industrial, i que l’amiant es dipositarà a la deixalleria fins al seu trasllat definitiu a l’únic centre de residus especials de Catalunya, a Castellolí (Anoia), on serà confinat també en aïllament.
Obert de dilluns a dissabte
El punt de residus especials domèstics de la deixalleria de Cerdanyola –carretera de Sant Cugat, quilòmetre 2’2, al costat del cementiri municipal- està obert el dilluns a la tarda i de dimarts a dissabte en horari de matí i tarda fins a les 19.30 hores. El servei no només està obert als usuaris de Cerdanyola, sinó que també rebrà material de ciutadans d’altres poblacions.
Properament, les deixalleries metropolitanes de Badalona, Gavà i el punt verd de la Vall d’Hebron de Barcelona també estaran autoritzades i preparades per a rebre aquest tipus de material.