La demanda dels afectats per l'amiant superarà les 100 persones
29 de setembre de 2004 a les 0:00Més de 100 persones, entre afectats passius i extreballadors, presentaran demanda contra l’empresa Uralita i de reclamació a la Seguretat Social per la contaminació provocada per la inhalació de fibres d’amiant. L’Associació d’Afectats per l’Amiant de Cerdanyola i Ripollet mostra optimisme per l’èxit que puguin tenir la presentació d’aquestes demandes i que es demostri la relació causa efecte entre el treball a Uralita o el veïnatge amb la fàbrica i el desenvolupament de greus malalties pulmonars com l’asbestosi.
Dos equips jurídics ja treballen en la tramitació de les demandes. El bufet Roca Associats estudia individualment el cas de més de 50 afectats passius mentre que el Servei de Salut Laboral del sindicat planteja la possibilitat de presentar 60 reclamacions d’extreballadors d’Uralita. En el cas dels afectats passius es vol presentar una demanda col.lectiva contra l’empresa per reclamar indemnitzacions, mentre que en el cas dels extreballadors l’objectiu inicial és tramitar una demanda de reclamació a la Seguretat Social per modificar l’actual reconeixement de malaltia comuna a malaltia laboral i, posteriorment, s’estudiarà la tramitació d’una demanda per reclamar directament responsabilitat a l’empresa Uralita.
L’asbestosi és una malaltia crónica respiratòria que pot provocar la mort dels qui la pateixen. La provoca la inhalació de fibres microscòpiques –asbests- d’amiant, el material que Uralita va utilitzar per construir les seves plaques i canonades. La inhalació d’aquest material, depenent de la intensitat, desemboca en fibrosis, càncers i diverses malaties que poden ser mortals. Les fibres d’amiant són indestructibles i l’organisme no les pot eliminar.
Jordi Calvo, advocat de Roca Associats, manifesta que s’estan investigant els historials mèdics dels afectats passius cas per cas per tenir l’absoluta seguretat que la malaltia s’ha provocat pel contacte amb l’asbest –les fibres d’amiant- i poder demostrar-lo davant el jutge sense cap dubte. L’associació i el bufet treballen actualment ja amb 20 historials mèdics investigats i estudien altres 32 casos.
Calvo manifesta que el procediment judicial serà llarg, però es mostra optimista que s’aconsegueixi una sentència favorable als danys produïts als afectats i que això provoqui una reacció de la companyia més favorable per assolir un acord econòmic. En principi, l’objectiu és aconseguir unes indemnitzacions d’entre 30 i 50 milions de pessetes per afectat. L’advocat destaca que l’acord amb Uralita hauria de contemplar els casos d’afectats passius que puguin sorgir en el futur.
Per la seva banda, Carme Simorra, responsable de Salut Laboral de la UGT, indica que, en relació amb els extreballadors, l’objectiu inicial és modificar el tipus de contingència que reconeix la Seguretat Social en la majoria dels afectats ja que actualment es tracta com malaltia comuna el que és una malaltia professional.
Lluís Moya, lletrat del sindicat, indica en aquest sentit que ja hi ha antecedents judicials de sentències favorables per aquest canvi de contingència i manifesta que s’han de contemplar les diferents circumstàncies de cada cas.
Moya manifesta que un cop obert el procés del canvi de contingència es podria iniciar un segon procediment per l’establiment de responsabilitat empresarial.