Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La desobediència civil com a eina política de transformació social
La desobediència civil com a eina política de transformació social

La desobediència civil com a eina política de transformació social

20 de novembre de 2014 a les 14:11

Presentació del llibre "Quan la por canvia de bàndol", preparat i editat per Alerta Solidària i Tigre de Paper Edicions. El llibre vol aprofundir en l’anàlisi i coneixement de la desobediència civil, una eina clau a qui tothom apel·la però sovint sense saber què és i com funciona.

Xavier Pellicer, membre de Alerta Solidària, explicava que "la desobediència civil és una eina política, de incidència social, que posa de manifest l’existència d’algunes lleis injustes que cal desobeir". Hi ha diversos tipus de desobediència civil, tant individual com col·lectiva, com podria ser la plantada de Lluís Maria Xirinacs davant la Model fins l’aprovació de la Llei d’Amnistia de 1977 o a la plaça de Sant Jaume per demanar la independència, o com la celebració de la jornada del passat 9N. Sigui com sigui, "la desobediència és per definició un acte pacífic de resistència a la violència de l’Estat, amb ocupació d’espais, encadenaments o dipositant una papereta en una urna per expressar-se".

Xavier Pellicer creu que "estem vivint una lluita de legitimitats entre uns governants que legislen al servei de les elits i la immensa majoria de les classes populars, que veuen dinamitats de manera legal drets fonamentals com un treball digne o l’accés a l’habitatge. Una legalitat que perjudica seriosament la qualitat de vida d’una gran majoria social ha de poder-se revertir des de la desobediència de les lleis que han propiciat aquest status quo".

La Constitució dels Estats Units reconeix el dret a rebel·lar-se contra la injustícia apel·lant a una legitimitat i un sentit col·lectiu, diversos tractats internacionals recullen el dret a desobeir lleis injustes i fins i tot l’Audiència Nacional ha reconegut el dret a la protesta dels ciutadans i ciutadanes que van participar en l’encerclament del Parlament de Catalunya.

La desobediència, però, pot tenir un cost jurídic i penal per a qui l’exerceix. Pellicer creu que "en primer lloc cal estar convençut dels motius que duen a desobeir, i més quan en alguns casos, com un desnonament, són la única via per evitar una situació injusta. En segon lloc és important conèixer les lleis i els drets per saber que el que s’està fent tingui les màximes garanties legals. Hi ha moltes escletxes legals a tenir en compte a l’hora de planificar una protesta, tot i que no hi ha cap fórmula màgica per evitar haver de respondre davant la justícia".

La desobediència civil acumula un llarg llistat de noms d’homes i dones que la van practicar i van aconseguir importants fites per a la dignitat de les persones, com Henry David Thoreau, Mahatma Gandhi, Rosa Parks o Martin Luther King. A casa nostra destaca la presència de Lluís Maria Xirinachs, a qui està dedicat el llibre. Xavier Pellicer recorda que "malgrat la visió de societat pactista que s’ha volgut projectar, Catalunya té una gran tradició de revoltes contra la injustícia, des de la Revolta dels Angelets, al segle XVII, fins a les revoltes obreres del segle XX".

El llibre Quan la por canvia de bàndol s’ha dut a terme amb la col·laboració d’Eva Serra, Esther Sancho, Benet Salellas, Ramon Piqué, Maria Ferrer i compta amb la il·lustració d’en Marc Peris Soma. Quan la por canvia de bàndol es pot trobar en un centenar llarg de llibreries del país o bé encarregar-se a la pàgina web de l’editorial: www.tigredepaper.cat.