La Diputació edita una guia d'equipaments de la xarxa de parcs naturals 2013-2015
22 de gener de 2014 a les 13:01La guia aplega tot el conjunt d’equipaments d’ús públic i d’educació ambiental que hi ha repartits pels 12 parcs de la xarxa de parcs naturals de la Diputació de Barcelona, entre ells els de Collserola.
La Diputació de Barcelona ha publicat la Guia d’equipaments d’educació ambiental i ús públic de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona per als cursos 2013-2014 i 2014-2015. Entre aquests equipaments es troben els del Parc Natural de la serra de Collserola.
El cap de la Unitat de Programació Pedagògica i Divulgativa d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Josep Melero, explica que la guia aplega tot el conjunt d’equipaments d’ús públic i d’educació ambiental que hi ha repartits pels 12 parcs de la xarxa de parcs naturals de la Diputació, entre ells Collserola, però també el del Garraf, el Montseny, Sant Llorenç o el Montnegre Corredor, entre d’altres. La intenció és que les escoles i les persones interessades coneguin quins equipaments hi ha i quines activitats pedagògiques es realitzen en aquests equipaments.
Per tal de fer la tria d'aquests equipaments de manera fàcil, la guia s'ha indexat en funció dels diferents nivells educatius: educació infantil, educació primària, ESO (amb activitats de reforç per a crèdits comuns, variables o de síntesi), batxillerats, educació especial, activitats inclusives, estudis universitaris, cicles formatius per a professors o educació per adults, entre d'altres, tot especificant quins són els equipaments, itineraris i activitats adequats a cada nivell.
150 equipaments
La publicació està adreçada fonamentalment als escolars i a entitats educatives o de lleure, però també serveix per a la població en general. En el cas de Cerdanyola, recull les activitats que es realitzen a Can Coll. Josep Melero remarca que la guia conté la totalitat dels equipaments d'educació ambiental d'ús públic de la Xarxa de Parcs Naturals, uns 150 en un conjunt de 12 parcs com són: escoles de natura, museus, centres d'informació, allotjaments rurals, albergs, passejades guiades, rutes de descoberta, audiovisuals, centres de documentació, àrees d'esplai, etc., així com altres serveis i programes d'educació ambiental adreçats al públic escolar: Coneguem els nostres parcs, Viu el parc, subvencions a les escoles per estades als parcs o el programa del Montseny a l'escola.
Melero afirma que la guia presenta una diversitat d’activitats que la Diputació de Barcelona fomenta en aquests espais perquè “siguin coneguts, gaudits i difosos en el territori”.
El cap de la Unitat de Programació Pedagògica i Divulgativa d’Espais Naturals de la Diputació comenta que tot i que és difícil mantenir l’equilibri entre l’ús públic dels parcs naturals, la conservació i el desenvolupament econòmic del territori, la xarxa de parcs naturals de la Diputació “gaudeix d’un nivell de protecció i de reconeixement envejable” perquè el model de gestió d’aquests espais permet gaudir-ne d’una manera ordenada i responsable. Segons destaca la guia editada pretén posar-los a disposició de les persones perquè els coneguin i els respectin.
En total, se n'han editat 10.000 exemplars, dels quals 3.600 s'han repartit entre els centres d'educació primària i secundària de la demarcació de Barcelona.
La Guia també es pot trobar a les oficines, els centres i punts d'informació i d'altres equipaments de la Xarxa de Parcs Naturals. També es pot demanar gratuïtament a través del correu electrònic a xarxaparcs@diba.cat