La doctora Carmen Ruiz alerta sobre l'afectació per a la salut de les antenes de telefonia mòbil
21 d'octubre de 2015 a les 11:30La Plataforma No a les antenes de telefonia mòbil al casc urbà organitzava dilluns una conferència per explicar quins efectes tenen aquestes antenes sobre la salut de les persones. Segons els ponents, diversos estudis realitzats en diferents països conclouen que les ones electromagnètiques provoquen afectacions que es manifesten amb diferents patologies.
Audios
21-10-2015 Carmen Ruiz
21-10-2015 Josep Vilches
Les ones electromagnètiques que generen les antenes de telefonia mòbil tenen efectes en la salut de les persones a curt i a llarg termini, però hi ha alternatives que ja s'estan aplicant en altres països per minimitzar els riscos. Aquesta és una de les principals conclusions de la xerrada que la Plataforma No als repetidors de telefonia mòbil al casc urbà organitzava dilluns a l'Ateneu i que va comptar amb la presència de l'enginyer, Josep Vilches i la metgessa Carmen Ruiz.
La conferència, que va aconseguir omplir a vessar la sala d'exposicions de l'Ateneu, va tenir un caràcter informatiu amb l'objectiu d'explicar què són aquestes antenes i quins efectes tenen per a la nostra salut. Segons els ponents, diversos estudis realitzats en diferents països conclouen que les ones electromagnètiques provoquen afectacions a la salut de les persones que es manifesten amb diferents patologies.
L'enginyer i veí de Serraperera, Josep Vilches, explica que els camps electromagnètics afecten el planeta des de la formació del sistema solar i tenen orígens diversos: raigs còsmics, tempestes elèctriques o radiacions solars i les persones s'han anat adaptant progressivament a aquestes emissions.
Vilches, qui va fer un repàs històric de com es van anar descobrint els camps magnètics, remuntant-se a l'època del Neandertal fins a principis del segle XX quan es va entrar de ple en l'era de les telecomunicacions i es va fer més extensiu parlar de camps, ones i radiacions.
Segons Vilches, actualment vivim en una "tecnoesfera plena d'ones electromagnètiques" ja que en només 50 anys hem quintuplicat la seva presència amb multitud d'aparells electromagnètics.
Una pandèmia silenciosa
La doctora Carmen Ruiz, metgessa de família i experta en medicina ambiental, indica que a l'impacte sobre l'organisme dels camps electromàgnètics naturals als que progressivament les persones s'han anat adaptant, s'han sumat, cada vegada més, camps artificials amb les tecnologies wireless que han fet augmentar els camps electromagnètics 1.000 milions de vegades, amb la qual cosa, la doctora mostra els seus dubtes de si podrem adaptar-nos a aquest canvi tan ràpid.
Segons remarca, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) preveu que al 2020 hi haurà un augment general de càncer del 50%. Actualment, diu Ruiz, "vivim una pandèmia silenciosa ja que estem envoltats d'agents tòxics contaminants". Les nostres cèl·lules, segueix, exposades als camps electromagnètics es queden sobrexcitades i reaccionen amb una hipersensibilitat que es manifesta en diferents patologies.
Segons diversos estudis realitzats que Carmen Ruiz va anar desgranant davant del públic, s'ha demostrat que les antenes de telefonia mòbil afecten a la salut de les persones quan estan situades fins a 500 metres. Les radiacions poden alterar el sistema endocrí i debilitar el sistema immunològic sobretot si les persones estan exposades a aquestes mentre dormen. Els símptomes o patologies associades relacionades amb aquest tipus de contaminació poden ser: trastorns neurològics com mal de cap, trastorns del son, dèficit de concentració, depressió, trastorns sensitius, caiguda de cabell, síndrome de fatiga crònica, alzheimer, epilèpsia, entre d'altres. També es donen trastorns immunològics, com processos gripals, processos al·lèrgics, tumors, leucèmia, etc, trastorns metabòlics i trastorns cardiovasculars, com arritmies, pressió arterial alterada.
Prevenir la contaminació electromagnètica
Per prevenir aquesta contaminació electromagnètica és important desconnectar tots els aparells de la xarxa elèctrica sobretot al dormitori i habitacions colindants durant la nit per evitar exposicions a camps electromagnètics durant el descans nocturn.
A més, la doctora Ruiz destaca que és molt important desconnectar el Wifi a les escoles ja que els infants estan exposats durant moltes hores a aquestes ones i recorda que ja hi ha països que ho han prohibit, així com buscar alternatives com l'anomenat Lifi que ja s'ha implantat a Suècia i Finlàndia.
Per a Josep Vilches són les empreses de comunicacions les que haurien de buscar solucions per disminuir les potències perquè l'impacte sigui menor. A més, per minimitzar els efectes les persones han de fer un consum responsable i utilitzar estris com inhibidors de freqüència o pintures aïllants d'ones per evitar l'afectació.
Des de la Plataforma es va fer una crida a continuar la lluita per evitar les antenes al Turonet i al carrer de Renaixement. Van recordar que aquest mes d'octubre s'acaba el termini que tenia Vodafone per oferir una alternativa d'ubicació de les mateixes i van assegurar que les antenes només s'eliminaran amb pressió popular ja que els problemes no els tenim només amb els camps electromagnètics sinó que és "l'efecte còctel", és a dir, les ones electromagnètiques naturals més les artificials, qui provoca el perjudici per a la salut.
La Plataforma ha programat per al proper dilluns, 26 d'octubre, una nova xerrada a l'Ateneu sobre els aspectes legals que envolten la instal·lació d'antenes de telefonia mòbil.