La dona protagonitza el cap de setmana ibèric
30 de setembre de 2014 a les 14:09El Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver participa un any més al Cap de Setmana Ibèric al qual se sumen tots els jaciments catalans que integren la Ruta dels Ibers. Enguany serà la dona i les nenes les que protagonitzin les activitats del programa al llarg de dissabte i diumenge.
El Cap de Setmana Ibèric arriba puntual a la seva cita el primer cap de setmana d’octubre, dissabte 4 i diumenge 5. Enguany, les activitats programades als jaciments catalans de la Ruta dels Ibers giraran al voltant de la dona del món ibèric.
Al Museu i Poblat de Ca n’Oliver, el dissabte 4 d’octubre, s’oferiran dos tipus de visites per a conèixer les dones i les nenes iberes. Al matí, els ja populars personatges ibèrics d’en Bilos i la Betinin explicaran com era la vida de les dones al segle III aC. Per la tarda, el director de les excavacions i del Museu, Joan Francès, farà un recorregut pel jaciment i el Museu per parlar de les dones en el món ibèric a partir dels objectes trobats a les excavacions, alguns dels quals estan exposats.
Pel diumenge al matí hi ha programats diferents tallers adreçats al públic familiar i aquests giraran també al voltant de les activitats domèstiques de les dones. Teixir, fer pa, moldre el cereal, modelar ceràmica, cuinar o fer guarniments personals són algunes de les experiències que podran viure els participants. Els tallers es complementaran amb tres visites guiades simultànies a l’exposició permanent, a l’exposició temporal El sexe a l’època romana i als laboratoris i magatzems del Museu. Les activitats s’acabaran amb la ja tradicional comunicació amb miralls amb els poblats de les Maleses de Montcada i Reixac i el Puig Castellar de Santa Coloma de Gramenet.
Totes les activitats són gratuïtes i no cal inscripció per a participar-hi.
Més d'un centenar de visitants a Les Feixes
L'itinerari guiat per la vall de Les Feixes que es va fer el cap de setmana passat en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni organitzat pel Museu d'Història de Cerdanyola va comptar amb més d'un centenar de persones, al llarg de les diverses sessions realitzades en les que es va poder visitar els dos temples històrics de la vall: l'ermita de Santa Maria i l'església de Sant Iscle i Santa Victòria.
L'ermita de Santa Maria de les Feixes, declarada Be d'Interès Local, està documentada des del 1316. Originàriament era un edifici romànic que depenia de l'església parroquial de Sant Iscle i el 1784 va ser reformada per construir l'actual ermita d'estil barroc rural. L'any passat va finalitzar la seva restauració per recuperar el seu aspecte del barroc. La devoció de la Mare de Déu de les Feixes està documentada des del 1304 i, al llarg del temps, l’ermita de Santa Maria de les Feixes ha rebut altres noms com el de Nostra Senyora de les Feixes, Mare de Deu de les Feixes i, també, Santa Maria de Canaletes.
Santa Maria depenia de la parròquia de Sant Iscle i Santa Victòria. Aquesta església és un temple romànic construït al segle XII. la construcció del qual marca la història mil.lenària de Cerdanyola. Precisament, amb motiu del seu mil·lenari, l'any 1995, l'església va ser restaurada i va recuperar en part l'aspecte original. S'hi poden veure elements arquitectònics de les èpoques romànica, gòtica i renaixentista, restes arqueològiques i una petita exposició sobre l'evolució del temple i les tombes de diferents èpoques. L'església està dedicada a dos germans martiritzats a Còrdova al segle IV i és l'únic edifici religiós d'estil romànic que té Cerdanyola, tot i que reformes posteriors n'han amagat l'aspecte original que només és visible a l'absis.