La fauna de la UAB
19 d'agost de 2005 a les 0:00El geògraf, naturalista i professor de la UAB, Martí Boada, ha recollit en el llibre El patrimoni socioambiental del campus de l’Autònoma totes les espècies animals que comparteixen l’ecosistema universitari amb els estudiants. Papallones, cigonyes, serps, gats, ratolins i milpeus en són alguns, esdevenint pel científic un indicador de la sensibilitat ecològica que caracteritza algunes de les zones del campus.
En aquest espai obert hi viuen centenars d’espècies animals en llocs tan recòndits com les guies de les finestres o les cisternes dels lavabos, en convivència amb els estudiants que per aules, passadissos i espais verds s’hi passegen. .
Els reis de la fauna del campus de la UAB són els ocells més abundants a la comarca del Vallès Occidental, com els pardals, que es passegen entre els estudiants, i les orenetes que han fet nius estables a la Facultat de Veterinària. Durant la primavera i l’estiu a vegades és possible observar aus rapinyaires com l’àliga ratera o el falcó comú. De passada, també es poden veure les cigonyes que passaven per sobre del campus quan emigren cap a l’Àfrica.
Els gats es passegen al seu aire entre els alumnes que els alimenten i en tenen cura, però, segons Boada, aquests animals plantegen també problemes en la fauna silvestre, ja que han proliferat i amenacen a les poblacions de ratolins i ocells del campus.
Als lavabos, els amos són els mosquits i les mosques, que posen els ous a l’aigua estancada de les cisternes, i les aranyes de potes llargues, que s’alimenten dels seus veïns. A més a més, l’autor ha classificat un total de 118 espècies de papallones diferents, 67 de les quals són nocturnes, junt amb insectes més petits i menys vistosos, com el milpeus.