Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • La Festa dels Tres Tombs es presenta amb una crida a la recuperació de l’animal...

La Festa dels Tres Tombs es presenta amb una crida a la recuperació de l’animal en treballs urbans amb contaminació zero

4 de gener de 2023 a les 8:08

El pas de banderes ha obert les activitats dels Tres Tombs 2023. Xavi Pla, Judith Pla i Mario Idáñez, de Cal Pintxo, seran el banderer i cordonistes d’aquesta edició que es presentava ahir al Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) amb una conferència sobre la tracció animal moderna i una reivindicació de la recuperació de l’animal per a treballs urbans sense emissió de contaminants.

Els nous banderer i cordonistes es vestien la capa i barret tradicionals i rebien la bandera dels Arriers i Arrieres de Cerdanyola amb que encapçalaran la passada dels Tres Tombs del pròxim 15 de gener. Xavi Pla destacava la importància del teixit associatiu de Cerdanyola perquè “són l’ànima d’un poble”.

El programa

La festa de Sant Antoni Abat, patró dels animals, començaran el divendres 13 de gener -15,30h- amb la rebuda de la bandera infantil per alumnes del Col·legi Montserrat -Laura Coronado, Arnau Álvarez i Laura Jané-, en compliment de la rotació que es realitza cada any per les diferents escoles de Cerdanyola.

La mostra de jocs i esports tradicionals tornarà a la plaça de Sant Ramon a partir de les 11 hores del dissabte 14, coincidint amb la celebració del tast de bitlles catalanes i el taller de guarniment de carros amb flors i vegetació a càrrec de Bambalina.

El dia gran de la celebració serà el diumenge 15, que s’obrirà amb la matinal dels Trabucaires de Cerdanyola i el lluïment dels Joves Diables a la plaça de l’Abat Oliba i els carrers de Sant Martí i de Sant Ramon -a partir de les 8.20 hores-, la concentració a casa del banderer -a Cal Pintxo- per anar cap a l’església de Sant Martí on l’ofici de la missa comptarà amb la participació de la Coral Collserola -9.30 hores- i seguidament es farà el ball de Sant Antoni a càrrec de l’Esbart Sant Marçal.

La concentració de cavalleries, carros i carruatges es realitzarà al Parc Tecnològic del Vallès -on l’associació gastronòmica El Pansalet oferirà l’habitual esmorzar- i des del carrer dels Artesans s’iniciarà a les 12 hores la passada dels Tres Tombs que recorrerà els carrers més cèntrics de la ciutat. Enguany la benedicció dels animals es farà al carrer de Lluís Companys, al costat de l’Ajuntament, per evitar que els cavalls rellisquin amb les llambordes del carrer de Sant Martí.

Tracció animal moderna

La presentació d’aquesta edició de la Festa de Sant Antoni Abat a la sala Orlando Barrial del MAC va comptar amb una conferència de Cesc Aldabó, vice-president de l’Associació Catalana de Tracció Animal, tot reivindicant els usos actuals de cavalls i rucs per a diferents àmbits, com els treballs agrícoles (especialment vinya i horta), gestió forestal al bosc o tasques en entorns urbans, que van des de transport escolar a neteja de platges o recollida de residus.

En aquest sentit, el president de la Federació Catalana de Tres Tombs, Andreu Bernadàs, reivindicava la recuperació d’aquesta tracció animal a les nostres ciutats de cara a la reducció d'emissions contaminants perquè “el cavall i la bicicleta són l’únic transports amb zero emissions: no lluitem per una cosa que sigui una entelèquia”.

Bernadàs també responia a les crítiques d’algunes associacions animalistes tot destacant que els arriers i traginers són “els més animalistes perquè se’ls estimen i els cuiden cada dia”.

El president dels Arriers i Arrieres de Sant Antoni Abat de Cerdanyola, Ermini Puig, recordava el passat agrícola de la nostra ciutat i l’ús de la tracció animal fins fa només unes dècades. Un moment en què, indica Puig, la persona i el cavall s’adaptaven per realitzar tot tipus de feines.

El secretari de l’entitat, Jordi Garsaball, subratllava el tracte respectuós que a la festa de Sant Antoni Abat, i durant la resta de l’any, es dona als animals. De fet, la passada dels Tres Tombs es realitza amb control veterinari i seguint les directrius del Reglament de Benestar Animal de la Federació Catalana dels Tres Tombs.

Per la seva banda, el regidor de Cultura, Óscar Pons, va agrair la tasca de les entitats, com la dels Arriers i Arrieres, que han continuat treballant per la cultura local tot i obstacles com els de la pandèmia. Pons feia autocrítica i confessava no haver pogut trobar un espai que sigui adient per les característiques de l’associació, tot destacant la falta d’espais generalitzada amb què es troba la ciutat. Pons es conjurava a continuar treballant per aconseguir-ho.

La presentació de la festa de Sant Antoni el pas de banderes va comptar amb l’actuació de Xavi Rizzo que va interpretar diversos clàssics, començant per fer una picada d’ullet a la festa dels animals amb la interpretació de Wild Horses, de The Rolling Stones.

Galeria d'imatges