Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

La Festa Major més tradicional

La Festa Major més tradicional

2 de maig de 2013 a les 15:05

Les activitats d’arrel tradicional són sempre protagonistes al programa de la Festa Major del Roser de Maig. Els gegants, els castells, les sardanes, els trabucaires o el correfoc són actes que sempre són molt seguits per la ciutadania.

Les activitats tradicionals comencen el mateix divendres, a les 19 hores, quan es farà la cercavila d’inici de la Festa Major, amb la participació de la colla de Joves Diables i els Tambors de la Casa d’Aragó, que recorreran els carrers de Sant Ramon i Sant Martí.

Amb l’entrada dels Diables a la plaça de l’Abat Oliba s’inicien oficialment els actes de la festa. L’Esbart Sant Marçal oferirà el tradicional ball de cintes; l’agrupació Cultural Sardanista, una sardana i els gegants de la ciutat, Bernat i Victòria, un ball de festa major.

A continuació, el pregoner del Roser de Maig 2013, el cantautor local Ramon Sauló, llegirà el seu text a la balconada de l’Ajuntament i es donarà per inaugurada la festa.

Un altre acte de caire tradicional és el castell de focs que comença després del pregó al Parc del Turonet i que és un dels més multitudinaris de la festa.

El jardí del Museu Ca n’Ortadó acollirà dissabte, a les 16,30 hores, una nova edició del Taller de Festa Major Lo Cercanyola, vinculat al cercavila de cultura tradicional i popular. Aquest any el taller girarà al voltant de la colla gegantera de Cerdanyola del Vallès.

L’activitat s’acabarà cap a les 17.30h, just quan començarà Lo Cercanyola que sortirà de la plaça de Jaume Grau i Altayó, amb la participació de les diferents entitats de cultura tradicional i que acabarà a la plaça de l’Abat Oliba amb les actuacions de les diverses colles.

A les 22 hores, sortirà de la plaça de Josep Viladomat el Correfoc dels Diables de Cerdanyola i dels Bestialots Espurnats de la Sagrada Familia. Recorreran l’avinguda de Catalunya i el carrer de Francesc Layret fins arribar a l’Ajuntament on es farà el contrapregó.

Diumenge, ben d’hora, a les 8,30 hores, tindran lloc les Matines Galejadores, a càrrec del Trabucaires de la ciutat qui sortiran des de la plaça de Josep Viladomat fins a la plaça de l’Abat Oliba despertant el veïnat.

Més tard, es realitzarà la Trobada de Gegants al Parc del Turonet, on es concentraran les colles vingudes d’arreu per participar en la tradicional cercavila. Després, ja a les 13 hores es farà el ball de gegants al Pac del Turonet.

La polca de Cerdanyola

La plaça de l’abat Oliba acollirà diumenge una ballada de la Polca de Cerdanyola, a partir de les 11.30h i a la Plaça de l’Abat Oliba. L’Esbart Sant Marçal serà l’entitat encarregada d’organitzar aquesta ballada que està oberta a la ciutadania i que s’espera sigui multitudinària.

El director musical de l’Esbart, Andreu Sala, explica que pot participar tothom qui ho vulgui ja que la intenció és que l’acte sigui una autèntica ballada popular de Cerdanyola, per la qual cosa no s’ha establert cap límit d’edat ni de nivell. Andreu Sala indica que la Polca de Cerdanyola té unes característiques que la fan especial. Segons remarca, les colles de gitanes sempre expressen que és la millor de totes les que es ballen i, tot i que l’han volgut imitar, Sala assegura que ningú ha aconseguit “una polca com la nostra”.

La Polca de Cerdanyola del Vallès es va estrenar l’any 1955. La va composar Sebastià Garriga, director musical de la colla de gitanes de l’època, signant la coreografia Àlvar Francisco, el qui n’era director i coreògraf. Després de molts anys durant els quals va gairebé caure en l’oblit, aquesta dansa ha estat recentment recuperada gràcies a la voluntat i el treball de les entitats de la ciutat dedicades al manteniment i la pràctica de les danses populars.

El director musical de l’Esbart Sant Marçal comenta que la coreografia de la polca s’ha mantingut tal i com es va crear a l’inici, tot i una altra peça musical que va escriure Sebastià Garriga va anys després, és a dir que la mateixa coreografia es pot ballar tant amb una música com amb una altra.

Després de la polca, aproximadament cap a les 12 hores, arribarà un dels actes principals de la Festa: la Diada Castellera, organitzada pels Castellers de la ciutat. Hi actuaran juntament amb els Castellers de Terrassa i els Castellers de Barcelona.

El president dels Castellers de Cerdanyola, Salvador Roca, comenta que han obert el 2013 “amb molt optimisme” i una mica abans que l’any passat per poder arribar “ben forts a aquest Roser de Maig i per tirar amb solvència castells de 7”.

Una altra de les actuacions tradicionals serà la ballada de sardanes prevista per a les 17 hores a la plaça de l’abat Oliba. Al mateix escenari, l’Esbart Sant Marçal oferirà una mostra de les danses tradicionals.

Galeria d'imatges