La flama del Correllengua defensa el català com a patrimoni cultural i identitari
27 d'octubre de 2012 a les 0:00Que ressoni el nom de la nostra llengua, que el català és un patrimoni cultural milenari i que ha d'haver-hi una mà estesa a qui vulgui parlar el català són alguns dels missatges principals que ha portat la flama del Correllengua 2012 a Cerdanyola.
Representants de la cultura popular del municipi, com l'Agrupació Cultural Sardanista, els Bastoners i membres de la comissió del Correllengua local, han estat els encarregats de portar fins a la plaça de Josep Viladomat, davant la biblioteca, la flama que des de fa anys es passeja per tot Catalunya homenatjant aquest patrimoni que defineix la identitat d'un poble com és el català.
El manifest del Correllengua, elaborat per l'escriptor Màrius Serra, parla en aquesta edició de la llengua com a “un ésser viu que evoluciona constantment” i “cada llengua que aprenem és un nou terreny de joc i més afortunats serem com més terrenys siguem capaços de transitar”.
L'escrit també reflecteix la importància que ha tingut que el català, “la llengua de les nostres àvies”, entri en el sistema educatiu i destaca la necessitat que “la immersió lingüística es mantingui”.
Ara, més que mai, afegeix el manifest, “és important aquest Correllengua que recorre els Països Catalans: totes aquelles terres en les quals dius bon dia i et responen bon dia”.
Un acte que neix de la societat civil
El Correllengua 2012 es desenvolupa en aquesta edició en un moment clau políticament, poc abans de la celebració el 25 de novembre d'uns comicis autonòmics i poc després de la manifestació independentista multitudinària del passat 11 de setembre a Barcelona.
“És un moment de canvi”, explica un dels membres de la comissió del Correllengua de Cerdanyola, Martí Riba, i aquests fets segurament tenen una repercussió pel que fa a l'interés de la ciutadania respecte actes com el del Correllengua. Malgrat tot, Riba assenyala que aquesta jornada cultural i reivindicativa de la llengua neix i parteix de la societat civil i de diferents col·lectius amb interessos diversos.
El missatge a transmetre avui ha de ser, segons la comissió organitzadora, “que la llengua catalana és un patrimoni milenari” i que cal que sigui “la llengua de tots sense discriminar ningú, vingui d'on vingui i tingui la llengua materna que tingui”. Martí Riba es mostra convençut de que el català pot esdevenir “un codi comú” exercint com a “llengua integradora”.
La plaça de Josep Viladomat està sent avui dissabte l'escenari protagonista de l'acte central del Correllengua 2012. Durant la jornada matinal, a més de l'arribada de la flama i la lectura del manifest, també hi ha hagut actuacions molt variades amb exhibició de cultura popular com la de l'Agrupació Cultural Sardanista, el ball de bastons o una lluita força peculiar, la de l'espardenya, entre d'altres activitats.
També entitats i partits polítics del municipi s'han instal·lat amb les seves parades a la plaça on es realitza un dinar popular i, a la tarda, s'ha previst un concurs de dictat i de mots encreuats, mostra de jocs tradicionals i, per tancar la jornada, concert de música d'arrel amb l'artista local Josep Maria Ribelles.