Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La Fundació Can Cerdà reclama poder actuar com a Servei Funerari a Cerdanyola
La Fundació Can Cerdà reclama poder actuar com a Servei Funerari a Cerdanyola Óscar Conde i Salvador Segarra en roda de premsa

La Fundació Can Cerdà reclama poder actuar com a Servei Funerari a Cerdanyola

10 de novembre de 2023 a les 10:27

La Fundació Can Cerdà reclama a l’Ajuntament de “deixi de dilatar” el procés per obtenir el títol habilitant de l’activitat de l’entitat com a Servei Funerari. La Fundació assegura que l’adjudicació, aprovada pel Ple municipal, dels Serveis Funeraris Integrals en règim de concessió Truyols no és un obstacle per tirar endavant aquesta activitat i que podria utilitzar el tanatori del cementiri per ser municipal. Fonts municipals indiquen que els Serveis Jurídics de l’Ajuntament estan estudiant aquesta petició i el contracte amb l'adjudicatari dels Serveis Funeraris Municipals.

Salvador Segarra, membre de la Junta de la Fundació Can Cerdà, explica que l’Ajuntament “porta més d’un any dilatant” el procés quan l’entitat “té totes les legalitzacions de material, personal i vehicles” i fa una crida a la ciutadania i als grups polítics locals a que li donin suport ja que considera que -amb excepció de Vox que l'acompanyava en la roda de premsa- “callant atorguen que es pugui anar aplicant una facturació que creiem que es pot fer, com a mínim, amb el 50% menys” de cost.

Segarra explica que els serveis funeraris  tenen una facturació “exagerada” a Cerdanyola amb un cost mitjà de 2.700-3.000 euros el servei que assegura que es pot reduir un 50% després d’estudiar des de fa un any com abaratir costos.

Segarra manifesta que la Fundació, que assegura “mai ha demanat ni un cèntim a l’Ajuntament”, és la més petita de Catalunya però té una important acció social i que, com no pot tenir ni repartir beneficis, els romanents que deixessin els serveis funeraris anirien destinats a aquesta acció social com l’Associació Cívica La Nau o la col·laboració amb Càritas Parroquial.

La Fundació creu que no afecta l'adjudicació municipal del servei

Al 2013 el ple de l’Ajuntament va aprovar la creació dels Serveis Funeraris Municipals amb un règim de concessió en què les empreses que es presentarien a concurs havien d'assumir la inversió i construir l'edifici d’un tanatori amb sala polivalent i sales de vetlla, oferir un servei íntegre i complir un plec de condicions amb el preu de tots els serveis taxats. Finalment, aquest concurs es va adjudicar a l’empresa Funerària Truyols i el tanatori del cementiri va entrar en funcionament al 2021.

Salvador Segarra afirma que l’adjudicació a l’empresa Truyols “no afecta en res” a la posada en marxa d’aquest servei funerari per part de la Fundació Can Cerdà i remarca que Truyols “no només pot sinó que ha de seguir operant perquè no volem anar en contra de cap empresari que té el dret de facturar el que li permet el mercat lliure”.

La Fundació demana utilitzar les instal·lacions del tanatori del cementiri ja que són municipals i Segarra manifesta que “podríem fer un tanatori privat” però es pregunta “perquè s’ha de fer aquesta despesa quan aquests diners poden anar en favor de la ciutadania”?

L'Ajuntament estudia la petició i el contracte amb l'adjudicatari

Fonts Municipals expliquen, per la seva banda, que després de la darrera reunió mantinguda per responsables de l’Ajuntament amb una delegació de la Fundació Can Cerdà han traslladat la seva petició als Serveis Jurídics municipals que estan estudiant la seva viabilitat tenint en compte l’adjudicació dels Serveis Funeraris que es va fer en el seu dia a la Funerària Truyols i les característiques d’aquest contracte.

Suport de Vox

El regidor de Vox a l’Ajuntament de Cerdanyola, Óscar Conde, explica que el seu grup treballarà perquè el projecte de la Fundació Can Cerdà “arribi a bon port” perquè es tracta “d’una bona obra social que pot suposar fer enterraments a meitat de preu” i un romanent econòmic dedicat a acció social. Conde demana al govern municipal “que no posi pals a les rodes” ja que “tant diu que vol fer obra social”.