Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La Generalitat atorga una subvenció de 16,8 milions per al ressegellat de Can Pl...
La Generalitat atorga una subvenció de 16,8 milions per al ressegellat de Can Planas

La Generalitat atorga una subvenció de 16,8 milions per al ressegellat de Can Planas

8 de maig de 2024 a les 8:27

El Govern de la Generalitat ha aprovat concedir una subvenció a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per finançar el projecte d'obra de ressegellat del dipòsit de residus de Can Planas, a Cerdanyola.

L’ajut es vehicularà a través de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), que concedirà a l’AMB, titular de la instal·lació, un import màxim de 16.800.000 euros. Aquest finançament es destinarà al projecte d'obra de ressegellat i a les actuacions complementàries del dipòsit de residus de Can Planas, de 18 hectàrees de superfície i un volum de 2,45 milions de metres cúbics, situat dins del Pla Director Urbanístic (PDU) del Centre Direccional de Cerdanyola, que té un cost total de més de 21 milions d’euros.

El dipòsit de Can Planas, una antiga argilera reblerta per residus de diversa tipologia, ha estat objecte de reptes ambientals al llarg dels anys, després d’evidenciar-s’hi surgències de lixiviats, contaminació de les aigües subterrànies i emissions de biogàs després d’haver-se clausurat entre els anys 1988 i 1995. Aquestes preocupacions van motivar una sèrie d'actuacions per minimitzar-ne l'impacte, incloent-hi la construcció de barreres hidràuliques i la millora del drenatge.

Des de la Generalitat expliquen que el ressegellat del dipòsit es considera “fonamental per al desenvolupament socioeconòmic de la zona i per garantir la preservació del medi ambient”. Aquesta actuació, juntament amb el tractament de lixiviats i la implementació de barreres hidràuliques, asseguren que “contribuiran a millorar la qualitat de l'aigua del torrent de Can Magrans i de la riera de Sant Cugat, així com dels aqüífers locals”. El projecte de ressegellat s'ajusta als requisits de la normativa actual reguladora de dipòsits i busca recuperar l'espai ocupat pel dipòsit com a zona verda, compatible amb la urbanització prevista dins del PDU, segons afirmen en una nota feta pública. A més, segueixen, “millorarà la connectivitat ecològica entre diferents àrees naturals de la regió, com la serra de Collserola i la serra de Galliners”.

La decisió de concedir aquesta subvenció s'ha pres “després de considerar la singularitat del dipòsit de Can Planas, tant per la seva problemàtica ambiental com per la seva ubicació dins la corona metropolitana”. Així mateix, indiquen que el projecte de ressegellat “ha estat reconegut com una actuació de millora ambiental d'interès general i s'ajusta als criteris d'ús del cànon de residus, per ser una inversió en infraestructures relacionada amb la gestió dels residus”. En el comunicat s’insisteix en què “aquesta iniciativa reflecteix el compromís del Govern amb la preservació del medi ambient i el desenvolupament sostenible, garantint al mateix temps la salut i el benestar de la ciutadania”.