Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • La Generalitat confirma un segon túnel de FGC entre Barcelona i Sant Cugat
La Generalitat confirma un segon túnel de FGC entre Barcelona i Sant Cugat

La Generalitat confirma un segon túnel de FGC entre Barcelona i Sant Cugat

24 de novembre de 2023 a les 11:55

El Govern de la Generalitat ha anunciat la pròxima licitació de la redacció de l’estudi informatiu per construir un nou túnel entre Barcelona i Sant Cugat. La consellera de Territori, Ester Capella, ho ha anunciat avui tot destacant que suposa un avenç en el projecte per a l’ampliació de la capacitat de la línia Barcelona-Vallès de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

Ester Capella manifesta que la línia del Vallès “constitueix un eix fonamental en la mobilitat metropolitana i és clau per assolir una mobilitat sostenible entre el Vallès i Barcelona”. No obstant això, apunta la consellera, “es tracta en bona part d’una línia de fa més de cent anys, dissenyada amb criteris i necessitats allunyades de les actuals”.

Des de la Generalitat indiquen que, en els darrers anys, la línia ha experimentat un gran creixement en la demanda que portarà la infraestructura al límit de la seva capacitat en els propers anys. Per aquesta raó, la consellera de Territori especifica que “el desembre passat, FGC va implantar noves freqüències amb 15 nous trens i noves instal·lacions que han permès un servei de 24 trens en hora punta” a través del túnel de Collserola, “traient el màxim rendiment de la infraestructura actual”, ha recordat la consellera.

Capella ressalta que aquest anunci recolza el fet que “la línia Barcelona – Vallès requereix un plantejament estratègic que li permeti seguir contribuint a un sistema sostenible de mobilitat metropolitana”.

L’any 2019, el Departament de Territori va encarregar un estudi inicial per analitzar la viabilitat de possibles alternatives de millora de la capacitat i connectivitat dels Ferrocarrils al Vallès. Més enllà d’altres projectes ferroviaris, l’anàlisi estableix l’interès d’un nou túnel al corredor de Vallvidrera, entre Barcelona i Sant Cugat, que donaria resposta no només a la saturació actual de la línia d’FGC sinó a la demanda futura de mobilitat entre Barcelona i el Vallès.

Aquesta nova infraestructura permetria una reducció del temps de viatge de pràcticament 15 minuts i multiplicaria per 2,5 la capacitat actual de transport, passant de 60 a 150 milions de viatges anuals. A més, facilitaria la integració urbana de l’estació de Sant Cugat i permetria impulsar nous intercanviadors al centre de Barcelona per facilitar l’enllaç entre diferents operadors de transport.

La consellera ha anunciat avui que, properament, el Govern licitarà la redacció de l’estudi informatiu que desenvoluparà les alternatives seleccionades a l’estudi inicial i determinarà la millor alternativa. També permetrà disposar d’un disseny detallat i d’una identificació dels aspectes tècnics, ambientals i pressupostaris lligats a l’execució del túnel, les seves terminals i la seva funcionalitat ferroviària.

Integració tarifària

D’altra banda, Capella s’ha compromès a que la integració tarifària del transport públic de tot Catalunya “sigui efectiva l’1 de gener de 2025” i que això permetrà “la implantació d’un nou sistema tarifari basat en els quilòmetres recorreguts i amb una major bonificació per als usuaris que fan un ús recurrent del sistema de transport”.

Traspàs de Rodalies

La consellera manifesta també que Rodalies és una de les peces cabdals per al funcionament del sistema de transport públic a Catalunya i emfatitza que “l’acord pel traspàs integral de Rodalies a la Generalitat de Catalunya és una fita històrica fins fa poc impensable, llargament reivindicada i imprescindible per millorar la qualitat de vida de les gairebé 400.000 persones que utilitzen diàriament el servei de Rodalies i pateixen incidències, retards i cancel·lacions gairebé a diari”.

Convenis per a intercanviadors ferroviaris

En aquest context del traspàs, ha continuat la consellera, “prenen encara mes rellevància els dos intercanviadors ferroviaris que farem entre l’R8 de Rodalies -que passa pel nostre municipi amb estació a Cerdanyola-Universitat- i la línia del metro del Vallès de FGC” a Sant Cugat del Vallès per incrementar el funcionament en xarxa d’ambdues línies. La construcció es durà a terme mitjançant la signatura d’una encomana de gestió de l’Estat a la Generalitat.

Capella ha assegurat que el conveni per a l’encomana “se signarà abans de finals d’any, com es va comprometre l’anterior ministra”. A partir de la seva signatura, “redactarem els estudis i posteriorment executarem les actuacions per fer realitat els dos intercanviadors a l´estació d´Hospital General i a l´estació deVolpelleres”, ha explicat.