La Generalitat dóna un nou impuls a l'arribada del metro del Vallès a Cerdanyola
6 d'agost de 2008 a les 0:00
El departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat ha fet públic que la prolongació de la cua de maniobres dels Ferrocarrils de la Generalitat a l’estació de Plaça Catalunya de Barcelona és la punta de llança per fer arribar la línia del Vallès de FGC fins a Cerdanyola.Els responsables autonòmics indiquen que després de la realització d’aquesta obra, prevista per entre el 2010 i el 2013, es seguirà des de la plaça Urquinaona fins a la de les Glòries per posteriorment continuar pel túnel d'Horta fins arribar a la nostra ciutat.
Aquesta actuació forma part del projecte de millora de l’anomenat metro del Vallès que s’iniciarà al 2010 amb l’objectiu d’incrementar la freqüència de pas de la línia vallessana de FGC. La prolongació de la cua de maniobres des de l'estació de Plaça Catalunya fins al carrer Fontanella permetria que els combois de FGC passin cada 90 segons en hora punta en comptes dels 120 actuals. Segons fonts autonòmiques, això facilitaria una obra més ambiciosa com l’arribada del metro del Vallès a Cerdanyola.
El departament de Política Territorial i Obres Públiques ha tret a informació pública
el projecte d’obres de prolongació de la cua de maniobres dels FGC amb 750 metres de longitud i construida a partir de les vies 1 i 2 de l’estació de Plaça Catalunya on ara acaben el servei els trens del Vallès. Des d’aquí, el traçat discorrerà en corba en sentit est, creuant per sota la Rambla Catalunya i de l’L3 de Metro, així com de l’aparcament soterrat ubicat a l’altura del carrer de Rivadeneyra.
A partir del portal de l’Àngel, la cua discorrerà per sota del carrer de Fontanella en línia recta, fins a arribar a la Plaça d’Urquinaona. Aquest tram acollirà la nau d’estacionament de trens, a uns 18 metres de profunditat, que disposarà en total de 3 vies, així com l’espai per a facilitar les maniobres de canvi de sentit dels combois.
En coincidir amb les vacances, el projecte estarà dos mesos en exposició pública en comptes d'un, que és l'habitual i la Generaitat espera poder-lo aprovar definitivament aquesta tardor, un cop s'hi hagin inclòs les al·legacions. El projecte constructiu trigarà un any més, tot i que els responsables autonòmics remarquen que l'estudi previ han recopilat pràcticament tota la informació geològica del terreny, una feina que porta molt temps.
Seguint aquest calendari les obres podrien començar el 2010 i durarien 3 anys, fins al 2013. La cua de maniobres, doncs, començaria a funcionar un any més tard del previst inicialment pel govern. El cost del projecte és de 108 milions, finançats amb els beneficis obtinguts per l'empresa concessionària dels túnels de Vallvidrera.