La Generalitat dona una nova empenta a l‘InnoFAB de disseny de xips al Parc de l’Alba
2 de juliol de 2025 a les 8:30El govern de la Generalitat ha aprovat la constitució de la Fundació InnoFAB per impulsar el primer centre de semiconductors avançats de Catalunya que es construirà dins el Parc de l’Alba de Cerdanyola.
Aquesta nova infraestructura té l’objectiu d’impulsar la recerca i desenvolupament especialitzat en tecnologia i preproducció de xips basats en semiconductors avançats, amb aplicacions estratègiques en sectors com l’electrònica, la salut o l’energia.
El nou centre, que disposarà d’una sala blanca de 2.000 m2 on es podran escalar processos de fabricació de xips en un entorn industrial, es construirà dins el Parc de l’Alba i comptarà amb finançament europeu a través dels fons NextGenerationEU. InnoFAB s’emmarca en el PERTE Xip i del European Chips Act, dues iniciatives europees que busquen reforçar l’autonomia tecnològica del continent.
El projecte suposarà una inversió de 400 milions d’euros, 3,5 dels quals ja van ser aprovats pel Govern el passat mes d’abril per licitar el projecte d’enginyeria aquest mateix any. La finalitat és fer d’InnoFAB una infraestructura científico-tecnològica clau per al desenvolupament de semiconductors i, juntament amb l’Alba Synchrotron i el Barcelona Supercomputing Center, situar Catalunya entre una de les 50 regions més innovadores de la Unió Europea.
Adscrita al departament competent en matèria de recerca, la Fundació s’encarregarà de l’execució i la gestió del projecte. Formaran part del seu patronat els consellers dels departaments de Recerca i Universitats, Economia i Finances, Presidència, i Empresa i Treball, així com tres persones de reconegut prestigi en el camp de la recerca, proposats per l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia, que fins ara ha liderat la coordinació tècnica del projecte. Els càrrecs de president i vicepresident els ocuparan els consellers de Recerca i Universitats i d’Economia i Finances, respectivament.
L’organigrama estarà encapçalat per una comissió executiva amb cinc patrons no nats nomenats pel patronat, un director/a, i un/a gerent. A més, es crearà un consell assessor format per investigadors de prestigi i competència reconeguda.
Un projecte amb vocació internacional per atreure talent
La Fundació desenvoluparà la seva activitat principalment a Catalunya, però l’abast de les seves col·laboracions i el seu impacte serà a escala europea i internacional. L’objectiu és consolidar Catalunya com un nucli potent de disseny, desenvolupament i prototipatge de xips en l’àmbit de la Unió Europea. En aquest sentit, el projecte InnoFAB serà clau per proporcionar un sistema únic per atreure talent, emprenedors i start-ups d’alta tecnologia i petites i mitjanes empreses que treballen en aquest camp.