La Generalitat recomana millorar el pla de finançament i modificar l'àmbit geogràfic de l'EMD de Bellaterra
3 de juliol de 2008 a les 0:00
La Comissió de Delimitació Territorial ha recomanat a l’Ajuntament una modificació en l’àmbit geogràfic de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra i una millora del Pla de Finançament, segons afirma el director general d’Administració Local del departament de Governació de la Generalitat, Carles Bassaganya.
Segons Bassaganya, la constitució de l’EMD ot depèn únicament de qüestions de tràmit com han assegurat els responsables del govern de Cerdanyola. Carles Bassaganya, que ahir realitzava una roda de premsa a la seu local d’ERC, afirma que la comissió de delimitació territorial ha recomanat a l’Ajuntament que presenti una nova memòria econòmica per garantir la viabilitat de l’EMD en el cas que s’augmentessin les competències d’aquest organisme que ara considera mínimes. Bassaganya indica que la memòria econòmica ha de garantir “la perdurabilitat en el temps” de l’EMD.
L’altra recomanació de la comissió a l’Ajuntament és que plantegi un “àmbit geogràfic coherent” que suposi l’exclusió del sector de Terranova o l’ampliació del límit territorial de l’organisme des de la via ferroviària fins a l’Autopista AP-7. En cap cas es planteja que la UAB entri dins dels límits de l’EMD.
Bassaganya afirma que la Generalitat ha demanat clarificacions sobre aquestes dues qüestions des de l’abril de 2007 “perquè tenia dubtes i calia esclarir-los” i assegura que enguany es van tornar a reclamar aquestes clarificacions. Segons el director general d’Administració Local, l’Ajuntament de Cerdanyola va donar resposta aquest mes d’abril “amb alguna informació” i destacant la voluntat que es tractes a la reunió de juny d’aquest organisme. La Comissió de Delimitació Territorial del passat 25 de juny va donar el vistiplau a l’EMD “sense unanimitat” i amb “febleses” a l’expedient.
Comissió Jurídico-Assessora
Bassaganya es mostra convençut que la comissió jurídico-assessora plantejarà els mateixos interrogants abans de passar el seu informe al conseller de governació, Jordi Ausàs, i considera que són “els deures que l’Ajuntament ha fer en els pròxims 3 o 4 mesos”. La comissió jurídico-assessora té un termini de 60 dies hàbils -no s'inclou el mes d'agost- per tal de presentar el seu informe i el conseller valorarà aleshores si requereix més informació o porta l’expedient directament a l’aprovació del Consell Executiu.
Bassaganya considera que la constitució de l’EMD pot ser una realitat al 2009, però recorda que és un tema important que ha de tenir la preparació adequada. El director general d’Administració Local indica que Catalunya té 58 EMD i crear un “organisme jurídic d’aquest tipus no és un fet banal” que requereix de sostenibilitat econòmica clara.
Francesc Rossinyol i
Concep Miró, responsables de la secció local d’ERC, destaquen la importància de l’EMD com expressió “del dret a decidir” dels veïns de Bellaterra i asseguren que la seva formació ha estat “com la llevadora d’aquest procés, seguint-lo d’una manera discreta, però constant”.