Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La Generalitat sotmet a informació pública el Pla de Mobilitat del Vallès
La Generalitat sotmet a informació pública el Pla de Mobilitat del Vallès

La Generalitat sotmet a informació pública el Pla de Mobilitat del Vallès

6 de febrer de 2020 a les 10:28

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha iniciat el procés d’informació pública del Pla Específic de Mobilitat del Vallès (PEMV), que proposa una setantena d’actuacions encaminades a una mobilitat més sostenible, eficient i segura, amb el transport públic com a gran protagonista. L’intercanviador del Riu Sec (Renfe-FGC), la terminal d’autobús de la UAB, la reducció de temps de viatge a Barcelona amb la construcció del túnel de Montcada, l'estudi del túnel ferroviari de Collserola, la T-Mobilitat o la creació de corredors de bus d'altes freqüències són alguns dels elements que afecten Cerdanyola. 

Segons la Generalitat, aquestes actuacions del Pla Específic de Mobilitat del Vallès (PEMV), que tenen com a horitzó temporal l’any 2026, permetran millorar la qualitat, connectivitat i equilibri territorial del sistema, augmentar l’ús del transport públic, reduir la congestió viària i incorporar les noves tecnologies en la gestió.

Les dues comarques del Vallès genera el 40% de la mobilitat intermunicipal de la Regió Metropolitana i conté el 45% del seu trànsit. La mobilitat amb l’àmbit de Barcelona i la mobilitat interna del Vallès representa el 85% del total de mobilitat interurbana amb origen i/o destinació al Vallès.   Diàriament, hi ha 845.000 desplaçaments interurbans interns al Vallès, amb una quota mitjana de l’ús del transport públic del 13%. En la relació amb l’àmbit de Barcelona, es produeixen diàriament 580.000 desplaçaments, amb un 43% d’ús del transport públic de mitjana.

La Generalitat afirma que l’aplicació de totes les mesures incloses al Pla permetran assolir aquestes 10 fites:

  1. Incrementar la quota d’ús del transport públic en les relacions internes del Vallès del 13% actual al 21%
  2. Augmentar la quota de transport públic en les relacions amb Barcelona, del 43% al 50%
  3. Doblar la demanda en les principals connexions interurbanes amb bus mitjançant corredors BRCAT, dels 8 milions de passatgers/any als 16 milions passatgers/any
  4. Incrementar la demanda del transport ferroviari en un 35%, amb 10 noves estacions, augment dels serveis, desdoblaments de línies i perllongaments
  5. Reduir un 10% el trànsit viari respecte del previst per al 2026 en un escenari sense PEMV, que es traspassa a modes més sostenibles
  6. Reduir la congestió de la xarxa viària d’altes prestacions i estalviar a les persones usuàries 10 milions hores de cues a l’any
  7. Descongestionar la xarxa urbana, atès que la xarxa d’altes prestacions canalitzarà més trànsit
  8. Millorarà la quota modal de la bici fins al 7% en les relacions entre nuclis urbans amb vies pedalables.
  9. Estalviar l’emissió de més de 000 tones de CO2 equivalent; el que suposa una reducció del 9% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle a l’horitzó 2026.
  10. Deixar d’emetre més de 1.650 tones anuals de NOx i 102 de PM10, xifres que suposen un 25% i un 22% menys, respectivament.

Eixos temàtics

Els eixos temàtics del PEMV són sis: transport públic ferroviari, amb 18 actuacions; transport públic per carretera, amb 7 mesures; transport privat, amb 15 propostes; mobilitat a peu i amb bicicleta (19); i gestió de la mobilitat (9). En total, són 72 actuacions a executar per part de l’Estat, la Generalitat, els Ajuntaments i la Diputació de Barcelona, amb un pressupost estimat de prop de 2.500 MEUR.

D'entre aquestes actuacions, les que afecten més directament Cerdanyola són: 

Eix Temàtic 1: Transport públic col·lectiu ferroviari

  • Construcció de tres intercanviadors R4/R8 a les línies R4 (a Riu Sec), S1 (a Hospital General) i S2 (a Volpelleres).
  • Millora de freqüències a l’R8 –que té estació a Cerdanyola-Universitat- (passant d’1 exp./h actual a 3 exp./h a les hores punta i 2 exp./h la resta del dia) i perllongament del servei fins a Vilafranca i Sant
  • Perllongament dels serveis R1 que actualment acaben a l’Hospitalet de Llobregat o bé Molins de Rei fins a l’estació de Cerdanyola Universitat.
  • Redacció de l’Estudi d'oportunitat per decidir la millor alternativa de nou túnel ferroviari de Collserola que incrementi la capacitat futura així com millorar el temps de recorregut de Ferrocarrils de la Generalitat entre el Vallès i Barcelona.
  • Construcció del túnel de Montcada que permetrà reduir entre 5 i 8 minuts el temps de viatge entre Cerdanyola i Barcelona.Actuacions transport ferroviari

Eix Temàtic 2: Transport públic col·lectiu per carretera

  • Elaboració i execució del programa de bus d’altes prestacions BRCAT que disposarà de 7 corredors al Vallès on es preveuen freqüències altes, al voltant de les 5 expedicions/h. Entre ells: 
  1. El corredor (3) La Llagosta - UAB és una alternativa a curt termini i amb baix cost de la proposta de Tramvallès del PTMB. Comunica les poblacions de la Llagosta (intercanvi amb R2), Montcada (intercanvi amb R3), Ripollet, Cerdanyola (intercanvi amb R4), passa pel Parc de l’Alba, intercanvia amb R8 a Cerdanyola-Universitat i acaba a la UAB (intercanvi amb FGC).
  2. El corredor (4) Terrassa – Sabadell - Granollers complementarà l’exprés e13, única línia exprés no radial amb Barcelona. Es proposa que aquesta línia connecti les 2 ciutats principals del Vallès Occidental i del Vallès Oriental: comunicarà Terrassa amb Sabadell a través de l’N-150 i ampliarà la cobertura de servei de l’R4, i després enllaçarà amb Mollet i Granollers, sense cap altra parada intermèdia. Serà una alternativa per carretera de la Línia Orbital Ferroviària o de l’intercanviador de Riu Sec entre R4 i R8.
  3. El corredor (6) Cerdanyola - Barberà del Vallès - Sabadell comunica aquests municipis a través de la carretera N-150 que tendiria a pacificar-se i restringir el pas del vehicle privat a favor del bus. El nou eix facilitaria un corredor alternatiu al ferrocarril amb major densitat de parades pensat per a desplaçaments urbans i interurbans de curt recorregut. EL concepte és similar al que s’està treballant al projecte a la C-245 al Baix Llobregat entre Castelldefels i Cornellà.
  4. El corredor (7) Rubí - Sant Cugat - Cerdanyola del Vallès comunica els tres municipis a través de les carreteres BP-1413 i BP-1503. Es tracta d’una línia que actualment té volums importants de demanda i es creu que pot incrementar molt en el futur sobretot perquè donarà també servei al futur desenvolupament del Parc de l’Alba.
  • Creació de la terminal de busos de la UAB que ha de servir de hub de connexió entre diferents línies de comunicació de l’àmbit. L’objectiu és facilitar al mateix temps la possibilitat que altres persones usuàries utilitzin aquestes línies per desplaçar-se entre dos municipis no servits per un servei directe, mitjançant un transbordament en el Hub UAB.Actuacions transport públic per carretera

Eix Temàtic 3: Mobilitat en bicicleta i a peu

  • Ampliar la xarxa d’itineraris interurbans per a bicicletes i vianants, prioritzant els corredors de major demanda i amb distàncies a l’entorn dels 5 km. Es defineixen 17 eixos prioritaris on desenvolupar una xarxa pedalable contínua. Entre ells:
  1. Rubí - St. Cugat del Vallès - UAB
  2. Cerdanyola del Vallès – Badia del Vallès
  3. Ripollet – Barberà del Vallès – Badia del Vallès - UAB
  • Estudi i desenvolupament d’accions de millora de la permeabilitat per garantir itineraris interurbans de vianants accessibles i segurs a l’entorn de grans eixos viaris, com per exemple l’entorn entre Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Cerdanyola del Vallès i Ripollet.

Actuacions mobilitat a peu i bicicleta

Eix Temàtic 4: Xarxa viària

  • Millores dels dèficits de capacitat sobre la xarxa viària d’altes prestacions al Vallès, més enllà de la congestió estructural en els accessos amb Barcelona
  • Actuacions de millora de l’eix C-58 en els trams entre l’enllaç de Sant Pau i l’AP-7 en sentit sud i entre Sant Quirze del Vallès i Terrassa en sentit sud, i del tram Sant Quirze - Terrassa en sentit nord a través d’una via lateral. Aquestes obres es troben en execució o ja acabades (com el nou carril entre Sant Pau i la B-30 en sentit sud).
  • Millora puntual a l’entorn de l’enllaç AP-7/B-30 amb la C-58 per tal de minimitzar els episodis de congestió a la B-30 a les hores punta.

Actuacions xarxa viària

Eix Temàtic 5: Mobilitat de mercaderies

  • Disminuir el trànsit de pas de camions pel Vallès gràcies al desenvolupament del Corredor ferroviari del Mediterrani
  • Millorar la circulació de vehicles pesants a la xarxa d'alta capacitat a través de mesures de gestió per a la millora de la circulació de camions al corredor AP-7, optimitzant l’aprofitament de l’actual nombre de carrils.Actuacions transport mercaderies

Eix Temàtic 6: Gestió de la mobilitat

  • Nou model de tarifació de la xarxa viària d’altes prestacions i nou model de tarifació de l'aparcament o restricció del vehicle privat vinyeta, Zones Urbanes d’Atmosfera Protegida (ZUAP), Superilles, ZBE en municipis de la segona corona, etc.
  • Regulació dels títols i tarifes del transport públic de forma més eficient, justa i equitativa. En el marc de la T-mobilitat es preveu avançar cap a un model de tarifa per kilòmetre que no penalitzi les relacions transversals tal com fa el sistema actual.
  • Promoció del vehicle elèctric i la tecnologia smart al servei de la mobilitat quotidiana incrementant la xarxa de punts de recàrrega del vehicle elèctric amb la col·locació de punts de recàrrega a tots els Parks and Ride –a la nostra ciutat hi ha a les estacions de Renfe de Cerdanyola Centre -29 places) i Cerdanyola Universtat, 71-Actuacions gestió mobilitat

Galeria d'imatges