Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

La grip assoleix nivells epidèmics a Catalunya

La grip assoleix nivells epidèmics a Catalunya

17 de gener de 2014 a les 12:01

Tot i que l'activitat gripal és l'habitual per a aquesta època de l'any, els casos detectats s'han multiplicat per 3 en una setmana, fins arribar a l'índex de 127 casos per cada 100.000 habitants. Salut Pública recorda que les vacunes encara es poden administrar.

L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha confirmat la situació d'epidèmia de grip. Dels 43 casos greus confirmats als hospitals sentinella declarants, 11 en total, pràcticament tots tenien factors de risc i el 75 per cent no estaven vacunats. La majoria evoluciona favorablement.

Les soques circulants de forma majoritària estan incloses en el milió de vacunes distribuïdes per part del Departament de Salut des del mes d'octubre per a les persones amb factors de risc als centres de Salut, seguint les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Salut Pública recorda que les vacunes es poden administrar encara ara, i que estan especialment recomanades a les persones amb malalties de base, com diabetis, obesitat mòrbida, afeccions cardiovasculars o malaties respiratòries.

La grip és una malaltia respiratòria causada pel virus gripal i la prevenció és l’element clau per combatre-la. L’infermer del CAP Canaletes de Cerdanyola, Joan Lluís Bosch, recorda que la diferència entre grip i refredat es manifesta en que la grip es presenta de manera brusca, febre (entre 38 i 38,5), amb símptomes de mal de cap i tos i amb un malestar general, mentre que el refredat s’inicia amb una mica de tos, mucositat, però rara vegada dóna febre i un malestar general important.

Predomini de la Grip A

Durant la present temporada 2013-2014, es detecta tant a Catalunya com a la resta de l’Estat i a nivell mundial un predomini en la circulació de virus gripal A. En contra del que es pugui pensar, la grip, al ser una malaltia vírica, no es pot combatre amb antibiòtics. Per tant, si aquesta no es complica, la grip es combat amb antitèrmics i analgèsics per tal de donar una sensació de millora en la persona, hidratar-se força, no fumar, descansar i seguir amb el tractament en cas de seguir-ne algun. Així doncs, l’antibiòtic només s’ha de prendre quan la grip es complica i mai sense recepta facultativa.

S’ha de tenir en compte que les persones adultes poden transmetre la grip des del dia abans de l'aparició dels símptomes, i fins a cinc dies després. En el cas dels nens, aquest període és de deu dies. Per evitar contagis és molt important prendre mesures d'higiene, com evitar tossir i esternudar a l'aire, utilitzar mocadors d'un sol ús i rentar-se les mans molt freqüentment.

Els col·lectius més afectats per aquesta patologia són la gent gran, els infants, persones amb patologies cròniques, dones embarassades, població amb obesitat mòrbida i d’altres que, per la seva professió, estan més exposades al contagi. A totes elles, recorden les autoritats sanitàries, va adreçada la vacunació.