Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • La guerra a Gaza protagonitza el debat de les mocions al Ple d'octubre
La guerra a Gaza protagonitza el debat de les mocions al Ple d'octubre

La guerra a Gaza protagonitza el debat de les mocions al Ple d'octubre

27 d'octubre de 2023 a les 8:37

La guerra en Gaza va protagonitzar un intens debat en el capítol de mocions del Ple municipal d'octubre que va abordar qüestions com l'amnistia, la regulació del preu dels lloguers, la climatització de les escoles-bressol, el manteniment dels centres educatius o la instal·lació de parades de bus, entre d'altres temes.

El debat de les mocions va ser dels més encesos del Ple municipal d'octubre. N’hi havia dues sobre el conflicte armat entre Israel i Palestina. La presentada per ERC es va aprovar i la plantejada per Guanyem i ECP es va rebutjar. Des d’Esquerra, Albert Turon recordava que en aquest últim capítol del conflicte a Gaza ja hi ha hagut més de 7 mil persones mortes i un milió de persones desplaçades. Turon insistia en que es tracta d’un desastre humanitari i que totes les víctimes, siguin quines siguin, mereixen solidaritat i que es condemnin tots els atacs a innocents dels dos costats. Els plantejants de l’altra proposta consideren que la moció d’ERC és equidistant i posa els atacs de Hamàs en el focus de la moció oblidant la realitat històrica del conflicte. Ivan González, de Guanyem, creu que “sense reconèixer el context i fer memòria és impossible fer justícia” i destaca que cal solidaritzar-se amb totes les víctimes innocents dels dos bàndols, però sabent que l’origen és "la injustícia d’Israel i la ingerència estrangera". Des d’ECP, Pedro Arco es mostrava en contra de qualsevol tipus d’integrisme religiós, però sobretot a favor del poble palestí i el seu sofriment al llarg de dècades. Arco subratlla: “el conflicte es resol parlant, no matant”.

Des del PP, votaven en contra de les dues mocions tot insistint que Hamàs és una organització terrorista i que “per acabar amb ells és necessari anar a la guerra” i Álvaro Hernández, que titllava d'antisemites a Guanyem i ECP, preguntava als grups ponents de les dues mocions perquè les mocions no presenten referències a la vulneració de drets de les dones o l’homofòbia que denuncia existeixen a Gaza.

El PP va presentar quatre mocions que van ser rebutjades Pel que fa a la de la millora de les voreres del barri de Montflorit i de la climatització de l’Escola Bressol de Montflorit, el govern assegura que ja s’estan fent actuacions en les dues qüestions i els grups de l’oposició destacaven que s’ha de millorar aquest barri i aquesta escola i la resta dels de la ciutat. En relació a la proposta de la creació d’una brigada de manteniment dels centres escolars, la regidora d’Educació destacava que la brigada d’obres ja fa aquesta tasca i que hi ha un contracte de manteniment pels aspectes de sobrepassin les seves funcions. La tercera moció, per posar el nom d’Ignacio Echevarría, conegut com l’heroi del monopatí a l’atemptat de Londres, al skatepark es va rebutjar amb crítiques de diversos grups que consideren que cal batejar espais de la ciutat amb referents de Cerdanyola o més pròxims i amb l’assessorament de la comissió del nomenclàtor. Pel que fa a la quarta moció, en contra d’una llei d’amnistia, també es va rebutjar. ERC va considerar que el marc legal no pot solucionar un conflicte polític i que l’amnistia és una eina política que pot aconseguir i Junts defensa que si l’amnistia de 1977, sortint del Franquisme, 2tenia demanda social, aquesta també la té i és una bona mesura per posar el comptador a zero i esmenar la plana als Tribunals”

La moció d’ECP i ERC per l'aplicació immediata de la regulació dels preus dels lloguers contemplada a la llei estatal d'habitatge 12/2023 es va aprovar després de la incorporació d’alguns canvis a proposta del govern.

Per últim, la moció de  VOX sol·licitant la retirada d’un arbre caigut a l’avinguda de Flor de Maig es va retirar i la proposta d’instal·lació de parades de bus a la comissària de la Policia Nacional i al Baricentre es va rebutjar sense debat.