La història dels 'Rotspanier' al Museu de Ca n’Oliver
20 de maig de 2025 a les 11:22La mostra es veurà a la sala d'exposicions temporal del Museu de Ca n'Oliver del 24 de maig fins al 31 de juliol
Més 50.000 veterans de la Guerra Civil van ser forçats a treballar per l’Alemanya nazi durant la Segona Guerra Mundial. Eren els Rotspanier, nom despectiu que s’utilitzava per anomenar als rojos espanyols. En la seva majoria eren espanyols exiliats i exbrigadistes internacionals, que es trobaven a França quan va ser ocupada per Alemanya al 1940, enviats a camps de treball i de concentració de tot Europa. Aquesta exposició ens apropa la seva història a través del testimonis de familiars dels deportats als camps nazis que relaten de primera mà la seva experiència.
Aquesta mostra forma part de les activitats del Projecte europeu per a promoure la recerca i la difusió d’aquest grup de represaliats per l’Alemanya nazi i fomentar el debats dels perills del neofeixisme a l’Europa actual.
Es podrà veure a la sala d'exposicions temporal del Museu Ca n'Oliver del 24 de maig fins al 31 de juliol.
Aquest projecte ha reunit associacions i universitats d’Espanya, França i Alemanya i ha estat impulsat per la Universitat Rovira i Virgili. La informació sobre el projecte es pot trobar al web (cliqueu).
Activitats complementàries
L'exposició es complementarà amb dues activitats:
- Conferència a càrrec del doctor Jaume Camps, membre del grup de recerca Social & Business Research Lab (SBRLab) i del Centre d'Estudis sobre Conflictes Socials (CECOS-URV). Dijous 12 de juny a les 18.30h i a la Biblioteca Central de Cerdanyola.
- Està previst la projecció del documental "Rotspaniers", dirigit i produït per Rafael Guerrero. S’anunciarà oportunament les dades de la projecció.
L’estada de l’exposició sobre els Rotspaniers és una proposta del Museu d'Història de Cerdanyola del Vallès i s'emmarca en els actes del 80 aniversari de l'alliberament dels camps i del final de la II Guerra Mundial. Té com a objectiu donar a conèixer altres víctimes que van morir a mans dels nazis i que no eren deportats.