La III Tardor Solidària difón els valors dels drets humans, la cultura de la pau i el comerç just
17 de novembre de 2014 a les 14:11El programa s’estendrà fins al 9 de gener amb tot un seguit d’activitats representatives de la tasca que desenvolupen les entitats de solidaritat al municipi i amb un acte central de sensibilització, el Cerdanyola Coopera, que es durà a terme el 29 de novembre.
La Tardor Solidària l’organitza l’Ajuntament de Cerdanyola amb la col·laboració de les entitats de cooperació del municipi amb l’objectiu de posar en valor el terme de justícia social i els valors de la solidaritat, així com la tasca diària d’aquestes associacions. En aquesta ocasió, en la seva tercera edició, el programa es dedica a la difusió dels drets humans, la cultura de la pau i del comerç just.
La III Tardor Solidària s’estendrà fins al 9 de gener amb tot un seguit d’activitats molt variades i amb un acte central de sensibilització, el Cerdanyola Coopera, que es durà a terme el 29 de novembre. A més, segons indica la regidora de Cooperació al Desenvolupament, Carmen Rebollo, també es presentarà el Cafè Cerdanyola, un producte de comerç just que ja té padrí a la ciutat: l’actor Aleix Rengel. La Tardor Solidària comptarà amb xerrades i exposicions diverses, la commemoració del Dia contra la pena de mort, del Dia Internacional dels Drets Humans o del Dia Internacional de les persones migrades i l’aniversari del rebost solidari, entre d’altres actes.
L’Ajuntament i les associacions volen mostrar a la ciutadania la tasca que es fa des de la població en pro de la cooperació i sensibilitzar els ciutadans envers aquelles causes que defensen. Tot i així, volen anar més enllà i amb aquest programa intenten “ser considerats com un col·lectiu real” que du a terme accions relacionades amb la cooperació i la sensibilització dins i fora del nostre territori. Així ho manifestava el tècnic de l’Assemblea local de Creu Roja Cerdanyola-Ripollet, Manolo Martínez, qui desitja que totes les activitats organitzades comptin amb una bona afluència de públic.
"No podem renunciar a la solidaritat"
La solidaritat i la tasca de les entitats de cooperació s’ha vist perjudicada per la situació de crisi que arrosseguem des de fa uns anys i, per aquest motiu, les associacions que donen suport al programa de la Tardor Solidària volen posar de manifest la necessitat de no renunciar a aquest esperit d’ajuda mútua. Una de les integrants d’AlterNativa, Intercanvi amb pobles indígenes, Maria Sagarra, destaca l’esforç que s’ha fet per aconseguir el compromís de l’administració local per anar millorant poc a poc l’aportació municipal als projectes i programes de cooperació; un compromís que considera ha d’anar acompanyat d’un treball de concienciació ciutadana per no perdre de vista el valor de la solidaritat.
Es tracta, en definitiva, de no oblidar “el concepte de justícia social”, assenyalen des de Creu Roja; un concepte fonamental i clau en el treball que fan les entitats de cooperació. Manolo Martínez creu que l’associacionisme és la riquesa d’una població i Cerdanyola, afortunadament, compta amb una bona representació d’entitats en aquest àmbit.
El programa Tardor solidària 2014 s’allargarà fins al 9 de gener, dia en el que se celebrarà el 10è aniversari del Festival Cerdanyola Solidària, amb un missatge molt clar: la solució a les injustícies socials està en mans de tots i tots podem fer la nostra aportació i contribució. Col·laboren amb el programa Tardor solidària ACAU (Associació Coordinadora d’Ajuda Unida), ADIA (Associació pel Desnevolupament de la Infància a l’Àfrica), AlterNativa, Intercanvi amb pobles indígenes, Associació SOFIA, CITE (Centre d’informació per a treballadors estrangers), Creu Roja, Església Evangèlica Baptista de Cerdanyola, Fons de Cooperació al Desenvolupament, Fundació Vicente Ferrer, Grup Tercer Món Marató, Somrisas de Bombay, Turó Solidari i Veus sense Fronteres.