Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La incineradora de La Ferreria es tancarà el 30 de setembre

La incineradora de La Ferreria es tancarà el 30 de setembre

30 de juny de 2004 a les 0:00

La planta incineradora de residus sòlids del polígon La Ferreria, a Montcada i Reixac, deixarà de funcionar el 30 de setembre després de l'acord del Consell d’Administració de Tersa –empresa concessionària del servei de gestió, tractament i eliminació de residus. El tancament de la incineradora el pròxim 30 de setembre suposa el compliment d'una reivindicació històrica del moviment social de les poblacions de Cerdanyola, Montcada i Reixac i Ripollet -les més pròximes a la planta- on es va organitzar una manifestació conjunta al 1995 -quan es complia el vintè aniversari de la seva creació- per reclamar el seu tancament.

Segons ha anunciat l'Ajuntament de Montcada i Reixac,  l’Entitat Metropolitana del Medi Ambient (EMMA) ha complert els seus compromisos d’acord amb els terminis fixats en el protocol signat per a la construcció de l’Ecoparc 2 a Can Cabanyes, dins el terme municipal de Montcada. Respecte el procés de desmantellament de la incineradora, el compromís de l’organisme metropolità "és que sigui modèlic i que tots els elements de la instal·lació puguin ser recuperats i reutilitzats", motiu pel qual es demanarà la implicació en el procés de la Generalitat i la Junta de Residus.

Les instal·lacions es posaran a la venda en tres grups: sistema d’incineració i producció de vapor, sistema de producció d’energia elèctrica i sistema de depuració de gasos, a un preu mínim de 300.000 euros cadascun d’ells.

Els treballadors de la incineradora seran reubicats o s'acolliran a plans de prejubilació. Segons informacions municipals, dels 18 treballadors de la incineradora, 1 anirà a l’Ecoparc 1 de la Zona Franca, 1 altre a l’Ecoparc 2 de Montcada i Reixac, 3 a la planta de Sant Adrià, 4 es jubilaran a final d’any, altres 4 es prejubilaran i 1 té concedida la invalidesa. Els 4 restants podrien treballar en el futur a l’activitat logística que l’Àrea Metropolitana estudia ubicar en el mateix espai on avui dia hi ha el forn de residus.

El manteniment d'aquesta instal.lació havia comportat un creixent rebuig social degut principalment a les  emissions de dioxines i furans i així com de metalls pesants en el procés de la incineració de residus sòlids urbans que diferents estudis científics denuncien la seva toxicitat i els efectes nocius sobre la salut dels veïns.

L'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, destaca que aquesta és una bona notícia no només per qüestions de salut pública, sinó també perquè "vol dir que estem submergits en un canvi de model en la gestió de residus". No obstant això, Morral destaca que això suposa un encariment d'un "model molt més respectuós amb el medi ambient". L'alcalde indica que la incineradora de La Ferreria es pot tancar perquè s'obre l'Ecoparc de Montcada on els residus seran gestionats d'una manera diferent amb "reciclatge, classificació, compostatge i una lògica de gestió més adequada als nous temps".

Morral manifesta que "ens hem d'espabilar i tots, Ajuntament, ciutadania, comerciants, industrials...hem de fer un esforç per classificar els residus a casa, que l'Ajuntament posi contenidors i recursos per una recollida eficaç i portar-los a un destí on puguin ser reciclats".

L'alcalde de Cerdanyola manifesta que "si fem bé la feina fem un gran favor a l'entorn natural, el medi ambient i les generacions futures", però recorda que el procés suposa un encariment important "que requereix d'un esforç fiscal per part dels Ajuntaments i una corresponsabilitat per part de la ciutadania". Morral manifesta que "ha d'haver-hi taxa de residus perquè sinó no ens en sortirem, però una taxa acceptada que no incrementi la pressió fiscal en els que menys tenen, sinó que sigui respectuosa amb les rendes baixes" amb excepcions i bonificacions.