La Irmandade celebra el Día das letras galegas al MAC
23 de maig de 2012 a les 0:00Cada 17 de maig, Galícia celebra el Día das letras galegas, que en el fons va molt més enllà de ser un dia de les lletres, per ser un autèntic dia de la llengua, la cultura i la nació. La Irmandade O Botafumeiro commemora aquesta jornada del Dia das letras galegas aquest diumenge complint amb el que ja és una tradició consolidada al calendari cultural de Cerdanyola. Ho farà amb un acte que combinarà música i paraula i que recordarà la figura de Valentín Paz Andrade, advocat, periodista, viatger, economista i polític a qui es dedica aquest 2012 el Dia das letras galegas.
L'actuació del músic cerdanyolenc Josep-Maria Ribelles que interpretarà diverses peces de l'harpista gallec Emilio Cao, el concert del cor de la Irmandade Galega O Botafumeiro de Cerdanyola, dirigida per Maria Ferreira, que interpretarà els temes Galícia i O Canteiro i els himnes nacionals de Catalunya i de Galícia i la conferència Valentin Paz-Andrade e Castelao, irmáns e mestres da nación-cultura galega como tarefa, a càrrec del professor de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona i president del Foro Cívico Galego de Barcelona, Camilo Fernández Valdehorras, centraran l'acte de commemoració del Día das letras galegas que es celebrarà diumenge, a partir de les 12 hores, al Museu d'Art de Cerdanyola (MAC-Can Domènech).
Fernández Valdehorras considera el Día das letras galegas com la "continuïtat de la tradició nacional en l’àmbit de les lletres, la cultura i la consciència nacional" i comenta que hi ha diferències importants amb la diada de Sant Jordi ja que Galícia no disposa d’unes institucions culturals tan poderoses com Catalunya. El Día das letras galegas arribarà l’any vinent a les 50 edicions i el conferenciant indica que ho fa amb una evolució lenta de la presa de consciencia social de la importància del dia.
La celebració no està exempta d’algunes qüestions discutides. Una d’elles que el Día das letras galegas és festiu, quan hi ha un sector important que reclama que, com a Sant Jordi, sigui un dia feiner, i altre és que es dedica a un autor que ha de portar, com a mínim, 10 anys mort quan hi ha molts escriptors vius més que consagrats.
Día das letras galegas
La Real Acadèmia Gallega (RAG) commemora cada 17 de maig el Día das Letras Galegas com homenatge a la seva llengua i literatura en un ajornada que és festiva a Galícia. La primera figura homenatjada va ser la de Rosalía de Castro, l'any 1963 en commemoració del centenari de la publicació de Cantares gallegos, una de les obres claus de la lírica gallega. Des d'aleshores s'ha reconegut a les principals figures de les diferents etapes i gèneres de la literatura gallega com Castelao, Eduardo Pondal, Ramón Cabanillas, Celso Emilio Ferreiro, Ramón Otero Pedrayo, Martín Codax, Álvaro Cunqueiro, Vicente Risco o Rafael Dieste, entre molts altres.
El Día das letras galegas 2012 es dedica a Valentín Paz-Andrade, una figura que té una biografia que explica per si sola la historia de Galícia al segle XX. L’escriptor i periodista Paz-Andrade també va ser un dels intel.lectuals de l’anomenada generació Nos; polític del Partit Galleguista i promotor de la proclamació de l’Estatut d’Autonomia de 1936 i molts anys després de la seva recuperació a la transició; o empresari fundador d’una de les multinacionals gallegues més conegudes, la firma d’alimentació Pescanova; entre d’altres activitats.
Fernández Valdehorras el defineix com una personalitat global “en defensa de la identitat, el desenvolupament econòmic, la modernitat i l’europeïtat de Galícia”.
A més de la conferencia de Camilo Fernández Valdehorras, l’acte de commemoració del Día das letras galegas comptarà també amb dues actuacions musicals diferents que completaran la jornada organitzada per la Irmandade galega de Cerdanyola. L’activitat també comptarà amb un homenatge a algun dels socis de l’entitat.