Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • La Irmandade celebra el Dia Das Letras Galegas dedicat a Lugris
La Irmandade celebra el Dia Das Letras Galegas dedicat a Lugris

La Irmandade celebra el Dia Das Letras Galegas dedicat a Lugris

17 de maig de 2006 a les 0:00

La Irmandade O Botafumeiro de Cerdanyola commemora diumenge la celebració del Dia das Letras Galegas -que oficialment es celebra avui a tot Galícia- amb la realització d'una conferència de l'escriptor Xabier Campos Villar sobre la figura de l'escriptor Manuel Lugrís, a qui enguany es dedica aquesta jornada. L'acte, que s'iniciarà a les 12.30 hores.

Lugris és una de les figures destacades del galleguisme de la primera meitat de segle XX. Poeta de vocació, l'escriptor va començar la publicació de recuills poètics com Soidades a la dècada final de segle XIX i va continuar amb obres poètiques con Noitebras o, sobretot, Ardencia, publicada al 1927.

La seva obra teatral abasta una temàtica molt àmplia amb peces dramàtiques com Minia però també comèdies, com A ponte.

Però Lugris destaca especialment per la seva tasca en favor de la llengua i cultura gallegues, ja des de l'exili a Cuba on edita el diari A gaita galega, però sobretot amb la participació a la fundació de la Real Academia Galega -que va presidir als anys 30- i l'edició de Gramática do idioma galego.

Aquest activisme cultural el va portar també al galleguisme polític, sent un dels redactor de l'avantrojecte de l'Estatut d'Autonomia de Galícia l'any 1932 i un dels integrants destacats del partit Galeguista.

El conferenciant serà l'escriptor Xabier Campos Villar, especialista en l'obra de Lugris. De fet, la tesi de llicenciatura de Campos va abordar l'obra de Lugris, base del llibre A obra narrativa de Manuel Lugrís Freire que va publicar l'editorial Galaxia l'any 2000.

Dia das Letras Galegas

El Dia das Letras Galegas es una festivitat de la llengua i cultura gallegues que es celebra des del 17 de maig de de 1963, data en què es commemorava el centenari de la publicació de Cantares Gallegos, un dels cims poètics de Rosalía de Castro i considerada la primera obra mestra de la literatura galega contemporània. La celebració de la Real Academia Galega s'ha perpetuat amb un homenatge anual a un personatge de prestigi del mon de les lletres gallegues, entre els que han destacat al llarg d'aquests 40 anys de celebració noms com els de la pròpia Rosalía de Castro, Castelao, Eduardo pondal, Ramon Cabanillas, Curros Enríquez, Ramon Otero Pedrayo, Celso Emilio Ferreiro, Álvaro Cunqueiro o Manuel Murguía.