Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • La Irmandade celebrarà dissabte el Día das Letras Galegas
La Irmandade celebrarà dissabte el Día das Letras Galegas

La Irmandade celebrarà dissabte el Día das Letras Galegas

17 de maig de 2011 a les 0:00

L'escriptor gallec Xose Lois Garcia, director de l'Arxiu històric de Sant Andreu de la Barca, oferirà dissabte una conferència sobre la figura del poeta Lois Pereiro a qui avui es dedica el Día das Letras Galegas 2011. L'acte commemoratiu es celebrarà a la seu de la Irmandade O Botafumeiro de Cerdanyola, al carrer de Pablo Picasso, a Les Fontetes.

Un dels actes culturals que ja són tradició entre els organitzats per la Irmandade Galega o Botafumeiro de Cerdanyola és el de la comemoració del dia dedicat a homenatjar la llengua, literatura i escriptors en gallec. Enguany no és cap excepció i dissabte l'escriptor Xosé Lois García, arrelat a Catalunya però de llarga trajectòria literària en gallec, pronunciarà una conferència a la seu de la Irmandade a partir de les 12.30 hores sobre l'autor homenatjat en aquesta edició número 48 del Día das letras galegas, Lois Pereiro.
 
Aquest poeta, mort al 1996 als 38 anys, va participar en la renovació de la literatura gallega als anys 80 amb la irrupció d'un grup d'escriptors i publicacions com Manuel Rivas, Xavier Seoane, el seu germà Xosé Manuel Pereiro o Anton Patiño i revistes com Loia o La naval. Amb dues obres publicades en vida, Poemas 1981/1991 (1992) i Poesía de amor e enfermidade (1995), Pereiro està considerat un dels renovadors de la poesia gallega contemporània i un autor de culte entre públics minoritaris, però molt especialment entre els autors més joves del panorama literari gallec. Pòstumament van aparèixer Poemas para unha loia (1997), recopilació de les seves primeres poesies -que inclou l'assaig Modesta proposición para renunciar a facer xirar a roda hidráulica dunha cíclica historia universal da infamia-  i la novel.la inconclusa Náufragos do paradiso. Enguany s'ha publicat Conversa ultramarina, recull de les cartes enviades a la seva companya Piedad Cabo i Fotobiografía sonora, amb més de 100 imatges inèdites de la vida de Lois Pereiro, la gravació d'una entrevista amb el poeta i textos musicats en dos CD i un llibre.
 
Després de la conferència sobre Pereiro, el cantautor Alfredo González oferirà una breu actuació musical, que també comptarà amb la participació de la coral O Botafumeiro formada per membres de l'entitat cerdanyolenca. Un dinar de germanor tancarà les activitats de la jornada.
 
Día das letras galegas
 
La Real Acadèmia Gallega (RAG) commemora cada 17 de maig el Día das Letras Galegas com homenatge a la seva llengua i literatura en un ajornada que és festiva a Galícia. La primera figura homenatjada va ser la de Rosalía de Castro, l'any 1963 en commemoració del centenari de la publicació de Cantares gallegos, una de les obres claus de la lírica gallega. Des d'aleshores s'ha reconegut a les principals figures de les diferents etapes i gèneres de la literatura gallega com Castelao, Eduardo Pondal, Ramón Cabanillas, Celso Emilio Ferreiro, Ramón Otero Pedrayo, Martín Codax, Álvaro Cunqueiro, Vicente Risco o Rafael Dieste, entre molts altres.