Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • La Irmandade inaugura seu per defensar i divulgar la cultura de Galícia
La Irmandade inaugura seu per defensar i divulgar la cultura de Galícia

La Irmandade inaugura seu per defensar i divulgar la cultura de Galícia

7 de juliol de 2003 a les 0:00

La Irmandade Galega O Botafumeiro inaugurava oficialment dissabte al vespre la seva seu al carrer Pau Picasso de Les Fontetes amb una crida a la riquesa de la diversitat cultural. Els responsables del centre gallec destaquen que l'objectiu és defensar les senyes d'identitat i la cultura de Galícia i acostar-les al conjunt del poble de Cerdanyola per enriquir-se mútuament.

El president de la Irmandade, Teodoro Álvarez, recorda que l'entitat ja fa 6 anys que funciona amb la finalitat de recuperar la cultura gallega "pels qui viuen lluny de Galícia i donar-la a conèixer". Álvarez destaca que l'aposta cultural de la Irmandade acompanya també activitats festives com les celebracions del Magosto o del Entroido, al temps que l'entitat continua amb la seva tasca de suport a la llengua amb la celebració de cursos d'iniciació i perfeccionament oberts a la participació de tots els ciutadans de Cerdanyola. També el vocal de Cultura de la Irmandade, Xelasio Nogueira, destaca la voluntat d'aposta enriquidora del centre per a tota la comunitat cerdanyolenca i assegura que O Botafumeiro vol fer arribar a la ciutat les senyes d'identitat i la cultura gallegues "per un aprofitament mutu".

L'acte inaugural de la seu va comptar amb l'assistència de representants de l'Ajuntament de Cerdanyola, la Generalitat de Catalunya i diverses entitats locals, a més dels grups polítics. L'alcalde de la ciutat, Toni Morral, destaca que l'obertura del nou local suposa "enfortir l'entitat i guanyar en autonomia" per a una aportació que considera molt positiva perquè s'ha de defensar la identitat pròpia davant l'uniformisme ja que això aproxima les persones", com assegura que demostra la celebració d'un festival de la diversitat com la Mostra de Dansa Popular. Segons Morral, "conviure en la diferència és un valor que cal reivindicar i fer pedagogia", un fet amb el qual també es mostra d'acord la tinent d'alcalde i regidora de Cultura de l'Ajuntament, Consol Pla, que destaca la col.laboració constant de la Irmandade en les activitats de la ciutat "amb un respecte absolut per totes les cultures".

El subdirector general d'Acció Social de la Generalitat, Sergi Fernández, destaca valors cívics de la Irmandade "com els de la convivència i el diàleg" i assegura que la Generalitat és molt conscient de la importància de reivindicar "les arrels i la identitat pròpies" en un poble acollidor i integrador com "és el català". Per la seva banda, Teodoro Álvarez va llegir un comunicat de la Xunta de Galícia felicitant l'entitat per l'obertura del nou local en una ciutat amb uns 800 gallecs entre els seus veïns i que va ser beneït pel rector de la Parròquia de Sant Martí, Mossèn Josep Rosell, com una demostració de fraternitat perquè s'inaugurava "una casa reivindicativa, però oberta i pluralista" en el que suposa "integració sense perdre les arrels".

L'acte inaugural va comptar amb l'actuació del grup de gaites, pandereteires i danses de la Irmandade O Botafumeiro que va oferir un ampli repertori de temes tradicionals del folklore gallec, mentre els poetes Elvira Veloso i Xose Lois García van recitar alguns dels seus escrits, entre els que van destacar la crítica a la situació produïda arran del desastre del Prestige.

La festa inaugural va finalitzar amb un sopar de germanor al pati del col.legi Les Fontetes en el decurs del qual es va lliurar una placa d'homenatge a l'escriptor gallec Camilo Fernández -que ha col.laborat en diverses ocasions amb la Irmandade, com en la celebració del festival  Poesía Galega na Rúa, durant el Sant Jordi del 2002-, al temps que el president de l'associació de veïns del barri, Antoni López, donava la benvinguda a l'entitat a Les Fontetes i feia una crida a col.laborar en la realització d'activitats culturals conjuntes.