La jornada de mestres de l'escola pública diu prou a les retallades
21 de maig de 2012 a les 0:00La Jornada en defensa de l'ensenyament públic celebrada dissabte a Cerdanyola reclama la mobilització social en contra d'unes retallades que suposen un retrocés greu en la qualitat de l'ensenyament, un augment de l'atur i un atac a les condicions laborals del professorat. Arcadi Oliveres també va participar tot destacant que els diners invertits en salvar bancs són insensats ja que el que cal és enfonsar-la i apostar per la Banca Ètica.
L’Assemblea de zona del Vallès Occidental Sud, que aplega professors de col·legis i instituts de Cerdanyola, Badia, Barberà, Montcada i Ripollet, a més dels sindicats Ustec, CC OO i CGT, organitzaven la jornada en què es va denunciar l'impacte que suposaran les retallades a l'escola pública amb massificació d'alumnes per aula, la caiguda en picat de la inversió en educació, la reducció rècord de plantilles i l'efecte multiplicador de les retallades en les etapes d'ensenyament no obligatori, especialment l'etapa de 0 a 3 anys o els mòduls formatius.
Josep Lluís de Alcázar, representant de la CGT, indica que la reducció de plantilles suposarà més hores lectives i menys hores de preparació per atendre un major número d'alumnes i, per tant, una reducció en la qualitat de l'ensenyament. Per a De Alcázar, aquesta situació comporta una regressió cap un model educatiu de dècades anteriors en què la principal preocupació era l'ordre i no els valors pedagògics.
Manel Pulido, de CC OO, insistia en què els pressupostos en educació s'han anat reduïnt any rera any mentre, per exemple, el pressupost global de la Generalitat enguany ha augmentat un 3%. Pulido indica que els treballadors de l'escola concertada també pateixen les retallades tot i que els concerts educatius hagin augmentat un 4% i que en altres sectors hi ha previstos acomiadaments massius, com al professorat associat de les universitats on el personal d'investigació ha d'augmentar un 33% per cent la docència en detriment del temps de recerca. L'educació no reglada o amb discapacitats rebrà, segons Pulido, un atac devastador.
Per la seva banda, la responsable d'USTEC a Catalunya, Rosa Cañadell, manifesta que la crisi no és la causa de les retallades sinó la seva excusa. Per a Cañadell, "això no és una crisi, sinó un atracament" amb la voluntat d'implantar un model social determinat amb un discurs mediàtic fonamentat en falsedats que criminalitza el sector públic. La representant d'Ustec afirma que, darrera d'unes retallades que titlla d'injustes i inútils, hi ha l'objectiu del control ideològic de la societat amb la voluntat que no es formi críticament els alumnes i la consolidació de les desigualtats d'una societat dual d'élites i una majoria al seu servei.
Davant d'això, Cañadell fa una crida a organitzar-se i polititzar-se per lluitar per recuperar drets socials que "no han estat un regal sinó una conquesta". Cañadell indica en aquest sentit que "la lluita de classes existeix".
Arcadi Oliveres: 'els bancs no s'han de salvar, s'han d'enfonsar'
L'economista Arcadi Oliveres, president de l'ONG Justícia i Pau, també va intervenir en la jornada per denunciar que cal avançar cap un nou model perquè és "possible, urgent i necessari", però remarca que per aconseguir-ho cal lluitar contra la desinformació que intenten els sectors més poderosos. Oliveres afirma que la reducció del dèficit és una obsessió d'Alemanya pel recordatori de la inflació d'entreguerres que va propiciar la irrupció del nazisme, però que no ha de ser la via per sortir de la crisi.
L'economista destaca que a Espanya i Catalunya hi ha pocs ingressos i unes despeses inadequades, situacions que cal corregir. Arcadi Oliveres comentava exemples com l'eliminació de l'impost de successions a Catalunya amb una reducció d'ingressos de 55 milions d'euros mentre es revisava la Renda Mínima d'Inserció que suposava la mateixa quantitat de despesa. Oliveres afirma que "d'això se'n diu treure als pobres per donar-li als rics".
L'economista insisteix que els ingressos s'han de buscar en qüestions com atacar un frau fiscal que a Espanya supera els 80.000 milions d'euros, mentre les quatre principals tipologies de pensions –viduïtat, orfandat, llarga malaltia i jubilació- pugen a 115.000 milions. Oliveres insisteix en què "es gasta malament, que no vol dir que es gasti massa" i denuncia que cada dia s'inverteixen 52 milions d'euros en despesa militar, fet que considera "una aberració".
La crisi bancària va ser element principal de la conferència d'Oliveres, destacant que "tots els responsables de finances de tots els partits polítics saben que han de tenir bona relació amb els bancs" perquè costegen les campanyes electorals. Arcadi Oliveres, però, manifesta que els recursos utilitzats per salvar la banca i les caixes d'estalvi és "una enorme i insensata quantitat de diners". Per a l'economista, cal enfonsar els bancs "i jutjar els seus directius" i els estalviadors no han de tenir por a perdre els seus diners. Oliveres fa una crida a què s'abandoni la banca convencional en benefici de la banca ètica.
La jornada educativa va comptar també amb la celebració d'una assemblea de professors que donava suport a la convocatòria de vaga prevista per demà, 22 de maig, al temps que es discutia la possibilitat de realitzar altre tipus de protestes.