Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La licitació de les obres de segellat de l’abocador de Can Planas, ja a punt
La licitació de les obres de segellat de l’abocador de Can Planas, ja a punt

La licitació de les obres de segellat de l’abocador de Can Planas, ja a punt

8 d'abril de 2024 a les 12:02

El nou director del Consorci Urbanístic per al Desenvolupament del Centre Direccional, Jordi Sánchez, ha anunciat que en pocs dies es farà la licitació de les obres de l’abocador. Aquest és un dels passos fonamentals per continuar avançant en l’àmbit del Direccional.

Audios

08-04-2024 Entrevista completa a Jordi Sánchez

Jordi Sánchez és el nou director del Consorci del Centre Direccional des del passat mes de desembre; un càrrec que assumeix en un moment cabdal per al Pla Director Urbanístic (PDU) del Direccional. Un dels seus objectius és construir un nou àmbit on la gent pugui viure i treball amb qualitat seguint un “model d’urbanisme sostenible i cohesionador amb la resta de Cerdanyola”.

Un dels primers avenços es produirà en els propers dies. Els terrenys en els que s’ha de fer el desenvolupament ha estat afectada històricament per diversos abocadors, el principal d’ells el de Can Planas. Per poder dur a terme la urbanització de la zona són imprescindibles obres de remediació d’aquest abocador. Jordi Sánchez ha anunciat que la licitació d’aquestes obres tindrà lloc en els propers dies. L’Agència de Residus ha donat una subvenció a l’Àrea Metropolitana de Barcelona per executar les obres de ressegellat.

Jordi Sánchez explica que per poder avançar són necessaris tres ingredients: voluntat política, un projecte i un pressupost. Segons Sánchez, “la voluntat política hi és, el projecte està aprovat, els diners hi són i ara només falta fer-ho”. Segons Sánchez, aquest no és un tema senzill d’abordar, és imprescindible fer-ho bé, amb un seguiment de la qualitat ambiental i la qualitat de l’aire. 

Sánchez explica que les garanties de salut i ambientals estan contemplades en el projecte que s’ha de licitar i executar. El director del Consorci del Centre Direccional creu que és important el consens científic i ciutadà per fer una bona actuació. Segons afirma, tenim un àmbit amb una ubicació estratègica que ha estat “històricament maltractada amb uns abocadors i això s’ha de revertir”. 

El Pla Director Urbanístic de la zona, tot i comptar amb un recurs contenciós-administratiu no resolt presentat per una plataforma d’entitats mediambientalistes i partits polítics de Cerdanyola, tira endavant amb la voluntat de Sánchez d’arribar a consensos i recollir aquelles aportacions que puguin suposar una millora.

En aquest projecte intervenen molts actors que s’han de posar d’acord i s’ha de treballar per a què totes les actuacions previstes es desenvolupin de manera coordinada ja que es tracta d’una iniciativa “estratègica per a Cerdanyola, per a l’àmbit metropolità i pel país”, segons indica Jordi Sánchez. 

El nou director del Consorci assegura que ha assumit aquest càrrec amb la voluntat d’escoltar a tothom i arribar a consensos. Afirma que hi ha una confluència d’interessos i cal vetllar per tots però, sobretot, amb una mirada global que permeti tirar endavant de la millor manera possible.

Un dels factors a tenir en compte serà la mobilitat perquè, segons manifesta Jordi Sánchez, “urbanisme, planificació territorial i mobilitat han d’anar de la mà”. Cal garantir la mobilitat i el transport públic dels ciutadans que hi visquin a la zona.

Pel que fa a la nova connexió ferroviària entre Barcelona i el Vallès i el debat existent sobre si s’ha de fer el Túnel d’Horta o el desdoblament del de Vallvidrera, Jordi Sánchez creu que cal plantejar a la Generalitat que aquí a Cerdanyola hi ha un desenvolupament i s’ha de tenir en compte i “s’ha de preveure un transport públic de qualitat”.