Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

La lluita pacífica per aconseguir el desarmament

La lluita pacífica per aconseguir el desarmament

21 d'octubre de 2008 a les 0:00

L’Ateneu acull fins al 24 d’octubre una exposició intinerant del Gabinet de Drets Humans i el Centre de Dret Humanitari de Creu Roja titulada “Compte on trepitges! perill de mines”. Aquesta és una de les activitats amb les que Cerdanyola s’adhereix a la commemoració del Dia Internacional del Desarmament, organitzades per la regidoria de Servei a les Persones i de Drets Civils i la Creu Roja de Cerdanyola-Ripollet-Montcada, amb l’objectiu de promoure la sensibilització envers els processos de desarmament i construcció de la pau.

Cada minut mor una persona al món víctima d’armes sense control. El president de l’Assemblea Comarcal de la Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada, Francesc Roset, assegura que la societat no “acaba de respondre” a l’amença que suposa aquest fet i per això, des de Creu Roja es treballa per “sensibilitzar la població en general i fer veure “que es poden aconseguir coses”. En aquest sentit, recorda que el Tractat d’Otawa que prohibeix la fabricació, l’ús i l’emmagatzematge de mines antipersona es va poder signar gràcies a la pressió de diverses organitzacions no governamentals.

110 milions de mines antipersona distribuïdes al món

Roset explica que el problema de les mines antipersona “és que encara hi ha 110 milions de mines enterrades per tot el món, especialment als països més pobres”. La població civil és la més afectada pels seus efectes que, en moltes ocasions, provoquen la mort o mutilacions severes.

Les tasques de desminatge són molt cares i perilloses, per aquest motiu, Roset es mostra pessimista de cara a aconseguir un món lliure de mines antipersona i creu que encara passaran molts anys per assolir aquest objectiu.

El president de l’Assemblea Comarcal de Cerdanyola-Ripollet-Montcada remarca que la Creu Roja té també la missió de difondre i preservar el Dret Internacional Humanitari, en particular les normes relatives a la protecció dels civils. Pel que fa a les armes lleugeres, Francesc Roset comenta que hi ha molts països on circulen lliurament i estan poc controlades, per això, demana a la societat que s’exigeixi als governs el compliment dels tractats internacionals establerts sobre aquestes qüestions i que no es vulnerin. També remarca que l'Organització de Nacions Unides (ONU) diu que les armes de destrucció massiva "són el principal perill avui dia al nostre planeta".

Curs sobre l'amenaça de les armes de destrucció massiva

Entre les activitats que s’han preparat per a la Commemoració del Dia Internacional del Desarmament, avui dimarts i fins el 24 d’octubre, de 19 a 20 hores, es realitzarà a la seu de la Creu Roja el curs “L’amenaça de les armes de destrucció massiva”. Es tracta d’un curset gratuït després del qual es lliurarà un certificat acreditatiu. Segons Roset, el curs respon a la mateixa estratègia: sensibilitzar la població sobre el perill de les armes.

L'exposició es pot veure al vestíbul i al passadís de l'Ateneu. simula un terreny minat, amb mines enterrades que no es veuen perquè estan cobertes d'encenalls, quan el visitant trepitja el terra un simulador activa un soroll i s'encén un focus de llum.

Aquest dijous, a les 19:30h a la sala 6 de l’Ateneu, es farà la taula rodona “Desarmament i Construcció de la Pau” amb la participació del mateix Roset, i d’Albert Caramés, de l’Escola de Cultura de Pau. El mateix dia a les 21:30h es podrà veure al Teatre de l’Ateneu la pel·lícula “Cometas en el cielo” (Marc Forster, 2007), amb la col·laboració del la XISC.