La llum de sincrotró permet veure la imantació de capes magnètiques enterrades
4 de setembre de 2015 a les 10:36Un grup d’investigadors del Sincrotró ALBA, de la Universitat d’Oviedo, de la Universitat de Porto i del Centre Nacional de Microelectrònica (CNM-CSIC) ha dut a terme una recerca que ofereix nova informació sobre els dominis magnètics a les capes magnètiques ultrafines. Els dominis magnètics són zones de mides molt reduïdes en les que la imantació té valors diferents.
Els investigadors, utilitzant el microscopi de raigs X del Sincrotró ALBA, han pogut mesurar amb precisió els angles de les imantacions dels dominis i determinar com canvien quan estan enterrats, és a dir, quan estan coberts per una altra capa de material. “Això és important perquè afecta la densitat d’emmagatzematge magnètic i al comportament dels dispositius”, segons Salvador Ferrer, científic adjunt a la direcció de ALBA i un dels autors de l’estudi.
Durant la recerca, els científics han utilitzat la línia de llum MISTRAL del Sincrotró ALBA, equipada amb un microscopi de raigs X de transmissió. Aquest microscopi funciona amb llum de sincrotró d’una longitud d’ona específicament seleccionada, el que permet visualitzar els dominis magnètics enterrats. Mitjançant aquest dispositiu, els raigs X poden incidir sobre les capes magnètiques a diversos angles i això permet deduir com està orientada la imantació dels dominis magnètics. Seguint amb la comparació amb el tauler d’escacs, significaria que podríem veure si els pols nord i sud estan en direcció perpendicular o inclinada respecte el tauler.
Els investigadors també han estat capaços d’identificar irregularitats a les estructures magnètiques. Conèixer aquests defectes permet comprendre el “comportament magnètic de les capes magnètiques, el que contribueix al seu millor control i utilització”, apunta Ferrer.