La Marató de TV3 entra a les aules de la UAB
28 de novembre de 2017 a les 11:58Per primera vegada La Marató de TV3 entra a les aules de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB): aquest dijous, 30 de novembre, la UAB -en el marc del seu 50è aniversari- acollirà la primera de les tres masterclass previstes al llarg d'aquest curs acadèmic per donar a conèixer aquest projecte solidari gràcies al qual s'han finançat 794 projectes de recerca i s’hi han implicat 7.300 investigadors.
La Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB acollirà la primera de les tres masterclass previstes al llarg d’aquest curs per donar a conèixer La Marató de TV3, projecte solidari gràcies al qual, al llarg dels seus 25 anys d’existència, s’han finançat 794 projectes de recerca amb 7.300 investigadors implicats. Des de la UAB destaquen que és la primera vegada que el projecte de La Marató de TV3 es mostrarà per dins davant del públic universitari.
Diferents professionals i testimonis personals participaran en les tres xerrades previstes aquest curs, davant del públic universitari ,i oferiran als estudiants una anàlisi d’aquest projecte des de tres punts de vista diferents: des del punt de vista comunicatiu (a la Facultat de CC.de la Comunicació), des del punt de vista del finançament de la recerca (a la Facultat de Biociències), i des del punt de vist econòmic (a la Facultat d’Economia). Tindran lloc al novembre, gener i febrer.
La Marató de TV3 d'aquest 2017 es dedica a les malalties infeccioses que són la causa d'1 de cada 3 morts al món i són un problema important de salut pública. Aquestes afeccions estan causades per microorganismes patògens (bacteris, virus, fongs i protozous) que entren al cos i es multipliquen fins que produeixen la malaltia. Cada microorganisme s'instal·la i prolifera en un lloc diferent del cos humà, depenent de la seva via d'entrada i característiques. Les persones que porten pròtesis ortopèdiques o vàlvules cardíaques o neurològiques tenen un risc afegit de tenir infeccions oportunistes en aquests dispositius permanents.
La majoria de malalties infeccioses es transmeten d'uns individus als altres i poden afectar qualsevol persona. Tothom tindrà unes quantes infeccions al llarg de la seva vida. La majoria són lleus, però algunes són molt greus i poden portar a la mort de manera ràpida.
Dijous, primera activitat
La primera de les tres masterclass a la UAB serà el proper dijous, 30 de novembre, a les 11 del matí, a l'Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació. Anirà a adreçada a tota la comunitat universitària, però especialment als estudiants de primer curs del Grau de Periodisme. La presentació de la masterclass anirà a càrrec de la rectora de la UAB, Margarita Arboix, i de la degana de la Facultat de Ciències de la Comunicació, María José Recoder. A continuació, Lluís Bernabé, director de la Fundació La Marató de TV3, explicarà com La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio s’han convertit en un referent internacional entre els programes solidaris. Xavi Abad, director del programa La Marató 2017, parlarà de l’evolució d’un programa que té una durada de 15 hores com aquest, des de la idea original fins a l’escaleta final.
Posteriorment, Dani Reyes, director de màrqueting de TV3, desvetllarà un dels aspectes més importants de les campanyes audiovisuals de La Mataró responent la pregunta "és només qüestió de creativitat?"
A continuació, Helena Garcia Melero, periodista i presentadora de diverses edicions de La Marató de TV3, compartirà la seva experiència presentant un programa tan singular i de llarg recorregut. Per oferir una visió des de l’altra banda de la càmera i el telèfon, Elisabeth Ortínez, pacient d’ictus, parlarà sobre la implicació personal en La Marató. A continuació s’obrirà un torn de preguntes entre el públic assistent.
Gràcies als donatius dels ciutadans a La Marató de TV3, s’han generat 377 llocs de treball en l’àrea de la recerca biomèdica, s’han format 2.500 investigadors i s’han doctorat 650 professionals. La implicació de la Marató ha revertit en l’àmbit universitari, ja que ha sensibilitzat i despertat vocacions científiques gràcies a la transmissió dels valors socials del projecte als joves d’entre 12 i 18 anys, a través dels centenars de conferències als centres educatius que es fan arreu de Catalunya durant la campanya de sensibilització sobre La Marató. la investigació a Catalunya, ja que en 25 anys ha recaptat més de 163 milions d’euros, ha finançat un total de 794 projectes de recerca i ha implicat al voltant de 7.300 investigadors.
D'altra banda, la UAB col.laborarà també amb La Marató de TV3 organitzant des de fa sis cursos una cursa solidària amb més de 2.000 participants en el seu campus, que destina la seva recaptació a la investigació en les malalties a les que es dedica cada edició La Marató de TV3. Enguany, la cursa es farà el proper dimecres, 13 de desembre, al campus de Cerdanyola.